Šta su dogovorili vlast i deo opozicije oko promene izbornih uslova u Srbiji

© Flickr / Jovan MarkovićNarodna skupština Republike Srbije
Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Završeni su pregovori koji su trajali skoro pola godine između srpske vlasti i dela opozicije o uslovima za sprovođenje predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Evropskog parlamenta, a deo rešenja je usaglašen.

To je potvrdila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je izjavila i da je dogovoreno da se izbori ne održe u martu, kako je prvobitno najavljeno. Sputnjiku je nezvanično potvrđeno da će izbori biti održani 26. aprila ili 3. maja.

Šta je konkretno dogovoreno? Da li su u određenoj meri poboljšani izborni uslovi, što je bio i cilj dijaloga?

Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, koji je organizator i posrednik u pregovorima još od juna, kaže za Sputnjik da je veoma zadovoljan epilogom.

On ističe da je odložen datum izbora do krajnjih zakonskih rokova i da su dogovorene konkretne promene u Regulatornom telu za elektronske medije (REM), koje zaista mora da bude telo koje funkcioniše. Evropski posrednici su usmerili pažnju baš na te dve tačke, što je i doprinelo da se dođe do kompromisa.

„Pristanak vladajuće koalicije na te promene nije nikakav ustupak, već čista procena stanja u ovom trenutku i potreba da se vrati poverenje u pojedine institucije“, ističe Antonijević.

Samo prva faza

Sve ovo je tek prva faza, jer da bi se postigli efekti dogovorenog trebalo bi početi i sa primenom, kaže naš sagovornik.

Ivica Dačić  - Sputnik Srbija
Sprema se „crni dan“ za preletače

„Mora se videti primena Zakona, način funkcionisanja novog REM-a i u krajnjoj liniji da li će pritisci na birače širom Srbije biti smanjeni, kao i da li će se smanjiti ceo taj talas polarizacije u društvu. Nama je to bila motivacija od početka, jer smo videli da u Srbiji postoji izuzetna podela o svakom pitanju, kao i da se politizuju pitanja koja nemaju nikakve veze sa politikom. U Srbiji je sve postalo politika i to je veliko opterećenje za građane i mi smo celim ovim procesom to želeli da izbegnemo“, kaže Antonijević.

Dogovoreno je da pet od devet članova REM-a zamene nezavisni kandidati koji nemaju nikakve veze sa politikom, već sa strukom, navodi naš sagovornik. Dogovoren je i nadzorni odbor za izbore koji će činiti deset kandidata iz političkih stranaka.

„Ima puno podataka kada je REM u pitanju o njihovom neadekvatnom postupanju povodom događaja na medijskoj sceni. Najava zamene pet članova tog tela, što je većina od postojećeg broja, nešto je što ipak govori o tome da postoji mogućnost da sa nezavisnim članovima dobijamo odluke koje idu ka smirivanju situacije, kao i ka pokretanju određenih postupaka protiv medija i otvaranju pitanja opšteg stanja na medijskoj sceni“, napominje Antonijević.

Evropa za pomeranje datuma izbora

Upravo su predstavnici EU predložili da glasanje bude „u krajnjim zakonskim rokovima“, kao i da bi trebalo da se ostavi dovoljno vremena da se primene zakoni koji su usvojeni kao deo paketa za poboljšanje izbornih uslova.

„Sve dogovoreno je proizvod ogromne energije koja je uložena, ali i razumevanja da problemi postoje. Od prvog sastanka održanog na FPN-u, kad se nije ni govorilo da postoje problemi, mi smo sada došli do toga da te probleme rešavamo i mislim da je to dobar put na kojem bi trebalo da ostanemo. Da obe strane uvide da je stanje u medijima takvo kakvo jeste, da postoje problemi kada su u pitanju pritisci na birače, da imamo problem oko finansiranja političke kampanje… Rešenja koja smo sada dobili proizvod su svega o čemu smo i ranije govorili“, ističe naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala