Severna Koreja testirala nešto — ne zna se šta

© AFP 2023 / KIM JAE-HWANRaketa Severne Koreje
Raketa Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja je saopštila da je sa kosmodroma za lansiranje satelita izvela još jedan test, ali nije precizirano o kojoj raketi je reč, niti da li je uopšte u pitanju raketa.
„Naši naučnici odbrambenih nauka dobili su ogromne čestitke od Centralnog komiteta. Rezultati koji se tiču odbrane zemlje, a koji se samo nižu u poslednje vreme, biće primenjeni kako bi se podigao nivo strateškog nuklearnog odvraćanja“, navodi se u saopštenju koje je objavila državna severnokorejska centralna novinska agencija (KCNA).

Agencija je prenela da je „veoma važna“ proba izvedena u centru Sohae, za koji američki zvaničnici tvrde da je, prema dogovoru, trebalo da bude zatvoren, prenose agencije.

KCNA je događaj ocenila kao „uspešni test od velikog značaja“.

Mediji pišu i da ova objava dolazi u vreme pritiska Pjongjanga na američku vladu oko roka koji je severnokorejski lider Kim Džong Un postavio za očuvanje nuklearnih pregovora dveju zemalja.

Podsetimo, Pjongjang je pre nekoliko dana saopštio da je izveo „veoma važnu probu“ na istoj lokaciji, a osnovano se pretpostavlja da se radilo ili o testiranju novog motora za raketu za lansiranje u svemir ili za interkontinentalnu balističku raketu.

Smatra se i da je ovo nagoveštaj da Severna Koreja sprema provokaciju ka SAD ako se Vašington ne povuče i ne načini ustupke u pregovorima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala