Najmoćniji na svetu: „Arktik“ uplovio u Sankt Peterburg

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaLedolomac Arktik
Ledolomac Arktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski univerzalni nuklearni ledolomac „Arktik“, najmoćniji brod te vrste na svetu, završio je prvu fazu ispitivanja, saopšteno je iz brodogradilišta „Baltički zavod“ u Sankt Peterburgu.

U okviru prve faze ispitivanja uspešno je proveren rad rezervnih dizel motora, a brod je postigao samostalnu brzinu od šest čvorova.

„Komunikacija, navigacija i ostali sistemi ledolomca takođe su se uspešno pokazali u praksi“, navedeno je u saopštenju.

Prva etapa testiranja „Arktika“ počela je 12. decembra. Kompletna ispitivanja trebalo bi da budu završena do maja 2020. godine.

Univerzalni nuklearni ledolomac LK-60JA „Arktik“ iz projekta 22220 izgrađen je po narudžbini ruske državne korporacije „Rosatom“. U „Baltičkom zavodu“ sada je u toku izgradnja nuklearnih ledolomaca „Sibir“ i „Ural“. U avgustu ove godine „Rosatom“ i „Baltički zavod“ su potpisali ugovor o izgradnji još dva serijska atomska ledolomca iz projekta 22220.

Univerzalni atomski ledolomci imaju snagu od 60 megavata i biće najveći i najmoćniji brodovi te vrste na svetu.

Dužina brodova je 173,3 metra, širina 34 metra, a potisak 33.500 tona. Ti ledolomci će moći da prate brodove u arktičkim uslovima, probijajući led debeo i do tri metra. Oni će probijati put brodovima s tečnim gasom iz nalazišta „Jamal“, s Gidanskog poluostrva i s pojasa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-pacifičkog regiona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala