Preti li raskol ukrajinskim raskolnicima: Epifanij Filaretu nudi pomirenje

© Sputnik / StringerPoglavar "nove crkve" u Ukrajini Epifanij Dumenko
Poglavar nove crkve u Ukrajini Epifanij Dumenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Nova crkva Ukrajine“ („pravoslavna crkva Ukrajine“) ponudila je pomirenje raskolniku Filaretu Denisenku i prekid samoizolacije, saopšteno je na sajtu te nekanonske crkvene strukture.

Na arhijerejskom saboru „nove crkve Ukrajine“ odlučeno je da se pravno likvidiraju crkvena struktura na čijem je čelu raskolnik Filaret i „ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva“.

„Sabor poziva počasnog patrijarha Filareta i njegovo okruženje na pomirenje i prekid samoizolacije, potvrđujući garancije Filaretu o položaju počasnog patrijarha i osiguravajući mu uslove za život i delatnost, usled završetka procedure likvidacije religiozne ’kijevska patrijaršija ukrajinske pravoslavne crkve‘“, navedeno je u saopštenju.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSednica Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Filaret Denisenko
Preti li raskol ukrajinskim raskolnicima: Epifanij Filaretu nudi pomirenje - Sputnik Srbija
Sednica Sinoda Pravoslavne crkve Ukrajine, Filaret Denisenko

Dodaje se da „nova crkva“ zadržava unutrašnje jedinstvo i poziva sve na dijalog, uz izbegavanje „potpirivanja neprijateljstva, sukoba i podela“.

Sabor je potvrdio i zahvalnost svim pomesnim crkvama koje su priznale „pravoslavnu crkvu Ukrajine“.

Filaret je saopštio da se struktura koju on predvodi („ukrajinska pravoslavna crkva kijevske patrijaršije“) odvaja od „nove crkve Ukrajine“. On je, takođe, naveo da tomos o autokefalnosti „nove crkve Ukrajine“ nije u skladu sa statusom autokefalnih crkava, te da je ona potčinjena Carigradu.

„Nova crkva Ukrajine“

U Kijevu je u decembru prošle godine bila obrazovana nekanonska crkvena struktura — „pravoslavna crkva Ukrajine“. Za poglavara „nove autokefalne crkve“ izabran je „mitropolit“ Epifanij.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi mitropolit Onufrije, odbila je da učestvuje na saboru na kojem je osnovana nekanonska „nova crkva Ukrajine“, a Ruska pravoslavna crkva je sabor i novu strukturu proglasila nevažećim.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala