Amfilohije i Joanikije pozvali na Sabor: Zakon o vjeri je udar na pravoslavlje

Pratite nas
„Zabrinulo nas je to što naša vlada pokušava da donese protivustavni zakon protiv crkve, koja je temelj te države“, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na današnjoj konferenciji za medije.

„Crkva Hristova, nezavisno od toga ko su njeni vjernici, prije svega je crkva Božja, nastavak dvije hiljade godina tradicije. Jedna sekularna država htjela bi da se ponaša prema Crkvi na način na koji to nije ni krštena država u vrijeme kralja Nikole. Tada su oni razlikovali imovinu crkava i države. To je sve bilo do 1918. godine“, izjavio je Amfilohije.

Smatra da bi Crna Gora, koja danas stremi Evropi, trebalo da poštuje da ono što je komunistički sistem oduzeo od crkava, da se izvrši restitucija, odnosno da sve što je oduzeo od crkve bude vraćeno.

„Da bi onda mogao da se donese jedan normalni, evropski, izvorni zakon. A po ovom zakonu, crkvu ne nazivaju crkvom. Ovo nije vjerska zajednica, nego Hristova crkva. To je prvo što tražimo“, kazao je Amfilohije i ponovio zahtjev da se Crkvi i vjerskim zajednicama vrati „ono što je oduzeto, da ne kažem opljačkano“.

„Ona crkva koja je stvorila ovu državu je ignorisana i pokušava se predočiti javnosti da smo mi neki uljezi ovdje samo zato što se ona zove Srpska pravoslavna crkva. Neprihvatljivo je da se čak i registruje nešto što nije crkva nego NVO, plemensko-partijska, da tako kažem. Takva zajednica ugrožava vjekovne crkve“, dodao je crnogorski mitropolit.

Poručio je da su na Sabor 21. decembra pozvani svi, jer to je sabor mira i zajedništva. Amfilohije je pozvao na sabornost, na bratsku slogu i na pomirenje.

„Kad je postalo izvjesno da će Zakon biti na dnevnom redu, Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je molitveni sabor u junu, koji je izrazio jasan stav da će se braniti crkve i grobovi naših predaka. Vladika Joanikije je planirao da organizuje još jedan takav sabor, tako da je ovaj sabor nastavak Trojičindanskog sabora“, kazao je Nikola Pejović iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Joanikije: Branićemo naša prava

Vladika Joanikije pozvao je sav narod dobre volje da dočeka u Nikšiću Svetog Vasilija Ostroškoga.

© Foto : VikipedijaVladika Joanikije
Amfilohije i Joanikije pozvali na Sabor: Zakon o vjeri je udar na pravoslavlje - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije

„Da se pomolimo pred njegovim ćivotom, da se duhovno osnažimo, da se zasitimo ljubavi Božje i zajedništva. Najvažnije je da svi dobijemo blagoslov i da se svi preporodimo, a onda kad to učinimo, onda ćemo ljepše i razgovarati“, kazao je Joanikije.

Po njegovom mišljenju, Zakon o slobodi vjeroispovijesti se samo tako zove. „To je udar na našu vjeru, na pravoslavlje, sa namjerom da se naša vjera ponizi u odnosu na druge“.

„Ne možemo podržavati to da budemo diskriminisani u našoj državi. Neka su dali sva prava drugim vjerskim zajednicama, a da se nama otima. A ko nam otima? Onaj ko se predstavlja kao onaj koji poštuje zakone. Mi smo svjesni svojih prava i položaja. Mi ćemo ta prava braniti. Pošto je dijalog izostao, mi i ovoga puta pozivamo na dijalog. Mi se ne borimo protiv vlasti, nego protiv bezakonja“, poručio je Joanikije i dodao:

„Ne možemo mi odustati od odbrane svojih svetinja, svojih prava. To je nama skuplje od života, to je odgovornost i prema Bogu i prema ljudima. Mi ne tražimo povlastice u odnosu na druge vjere, nego samo ono što je drugima obezbijeđeno“.

Zaključio je da duboko vjeruje da sa Svetim Vasilijem dolazi i blagodet, da to svima treba i da to svima nude.

Podsjetimo, Vlada je utvrdila inovirani Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim se, kako tvrde, u potpunosti prihvataju smjernice Venecijanske komisije.

O Predlogu zakona poslanici će raspravljati 24. decembra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala