Trgovinski sporazum Amerike i Kine regulisan tajnim dokumentima

© AP Photo / Andy WongKina aktivirala novo oružje protiv Amerike...
Kina aktivirala novo oružje protiv Amerike... - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su spremne da uvedu carine u slučaju da Kina prekrši uslove trgovinskog sporazuma, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije.

Činovnik je istakao da je predviđen „poseban mehanizam reaalizacije“, koji će biti regulisan i tajnim dokumentima.

„Na kraju, ako odlučimo da je Kina prekršila uslove sporazuma, preduzećemmo odgovarajuće mere“ precizirao je predstavnik administracije i dodao da su carine na uvoz „potencijalni mehanizam“ takvih akcija.

Prema njegovim rečima, jedan od uslova sadržanih u tom trgovinskom sporazumu jeste povećanje obima trgovine između SAD i Kine u naredne dve godine  za 200 milijardi dolara.

„Imamo specifične obaveze, koje je Kina preuzela na sebe. Na primer, porast kupovine na minimum 200 milijardi dolara u naredne dve godine“, istakao je činovnik i dodao da se očekuje da će Kina kupovati poljoprivredne proizvode u vrednosti od oko 40 do 50 milijardi dolara godišnje.

Prva faza sporazuma stupa na snagu što pre

Glavni ekonomski savetnik predsednika SAD Lari Kadlou je saopštio da će prva faza trgovinskog sporazuma između Amerike i Kine stupiti na snagu gotovo odmah.

„Sporazum će stupiti na snagu gotovo odmah, odnosno čim budu završeni papirologija i prevodi. Očekuje se da će predstavnik za trgovinu Robert Lajthzajer i vicepremijer Kine Liu He potpisati sporazum na ministarskom nivou. To će se dogoditi za nekoliko sedmica“, istakao je činovnik.

Prema njegovim rečima, pregovori o drugoj fazi sporazuma već su de fakto počeli. Mediji prenose da bi sporazum mogao biti potpisan u prvoj sedmici 2020. godine.

On je dodao da su carine na uvoz „potencijalni mehanizam“ takvih akcija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala