SAD odustale od uvođenja novih carina Kini

© REUTERS / Peter NichollsDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD neće uvoditi nove carine na kineske proizvode 15. decembra, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

„Postigli smo veoma važnu, prvu fazu dogovora s Kinom, koja je pristala na mnoge strukturne promene i na masovnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energije i industrijske robe, kao i mnogo toga drugog... Carine koje je trebalo da stupe na snagu 15. decembra neće biti uvedene pošto smo se dogovorili. Počećemo i drugu fazu pregovora što pre, nećemo čekati izbore 2020. godine. To je odličan sporazum za sve. Hvala!“, napisao je Tramp na Tviteru.

​Zamenik ministra trgovine Kine Van Šouven je ranije potvrdio da su Amerika i Kina usaglasile prvi deo trgovinskog sporazuma, koji se sastoji iz devet tačaka.

„Na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, SAD i Kina su usaglasile prvi deo trgovinskog sporazuma, koji se sastoji iz devet tačaka, uključujući zaštitu intelektualne svojine, predaju tehnologije i kupovinu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“, objasnio je Šouven.

On je rekao i da su SAD obećale da će u prvom delu trgovinskog sporazuma sa Kinom ukinuti deo carina na kineske proizvode.

Ranije je saopšteno da je Ministarstvo finansija SAD ukinulo sankcije za tri ruske kompanije.

S američkog sankcionog spiska skinute su kompanije „Centar za automobilske usluge“ iz Kurganske oblasti i „Vertikala“ i „Junikom“ iz Jugre.

Vašington je ranije najavljivao da će 15. decembra povećati carine na uvoz proizvoda iz Kine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala