Ruski mediji objektivnije osvetljavaju događaje na Zapadu, nego zapadni o Rusiji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaNovinari, Rusija
Novinari, Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski mediji znatno uravnoteženije izveštavaju o događajima u vodećim zemljama na Zapadu, nego što mediji zemalja-članica G7 izveštavaju o događajima u Rusiji, svedoče rezultati sveobuhvatne studije koju su sproveli stručnjaci agencije „Rusija sevodnja“.

Ukupno je analizirano skoro 65.000 članaka o zemljama-članicama G7 koje su objavili 13 vodećih ruskih medija u prvoj polovini 2019. godine. Od toga je 71 odsto vesti neutralnih, 24 odsto negativnih i pet odsto pozivnih.

Ranije je monitoring agencije „Rusija sevodnja“ pokazao da skoro 50 odsto članaka i vesti o Rusiji, o kojima je u tom istom periodu pisalo 70 popularnih medija u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Kanadi, SAD, Francuskoj i Japanu, nosi negativan karakter.

Istovremeno, 48 odsto članaka je neutralnog, a samo dva odsto pozitivnog karaktera.

U prvoj polovini ove godine ruskim novinarima su najviše pažnje privukle SAD (skoro 33.000 članaka i vesti), a za njima slede Francuska (10.500) i Velika Britanija (6.500). Na dnu prioriteta su Japan (3.878) i Kanada (1.780). Po količini negativnih vesti koje su napisani o Rusiji prednjače SAD (31 odsto), Japan (24 odsto), Velika Britanija (21 odsto).

Generalni direktor novinske agencije Rusija sevodnja Dmitrij Kiseljov na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Rusija dobija informacioni rat protiv Zapada

Bez obzira na antiruske sankcije i tenzije u odnosima Moskve i Vašingtona, ruski mediji su objavili mnogo više neutralnih (67 odsto) i pozitivnih (2 odsto) vesti o SAD, nego što su američki mediji o Rusiji (devet odsto i 0,2 odsto).

Kada je reč o najvišem procentu vesti pozitivnog karaktera u odnosu na ukupan broj objavljenih članaka o Rusiji prednjače Italija (14 odsto), Japan (11 odsto) i Francuska (10 odsto). Što se tiče neutralnih članaka, lideri su Kanada (91 odsto), Nemačka i Italija (po 79 odsto).

Najpopularnije teme koje su bile na meti kritika ruskih medija u prvoj polovini su ekonomske sankcije koje su uvedene Rusiji, kriza u Siriji, Venecueli i Ukrajini, raskidanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, kao i pokušaji da se spreči izgradnja gasovoda „Severni tok 2“.

Vesti o razvoju bilateralnih odnosa na polju politike, biznisa, kulture, turizma, nauke najčešće su nosile pozitivnu ocenu.

Direktor za komunikacije agencija MIA Rusija sevodnja za vreme prezentacije istraživanja Hobotnica-1  - Sputnik Srbija
Britanci prednjače u negativnim izveštajima o Rusiji, a većinu njih piše isti novinar

Mediji su birani po rejtingu najcitiranijih ruskih medija prema informaciono-analitičkom sistemu „Medialogija“ za period maj-jun 2019. godine.

Ton vesti je određivan na osnovu izraženog, jasno definisanog stava u vesti u odnosu prema zemljama G7.

MIA „Rusija sevodnja“ je međunarodna medijska grupa, čija je misija operativno i realno osvetljavanje događaja u svetu, kao i informisanje publike o različitim pogledima na ključne događaje.

Medijsku grupu u inostranstvu predstavlja međunarodna novinska agencija i radio Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala