Peskov: Testiranje američke rakete — dokaz da su Sporazum o raketama prekršile SAD

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Testiranje američke rakete koja je zabranjena Sporazumom o raketama kratkog i srednjeg dometa, predstavlja potvrdu da je Vašington odavno bio naoštren da istupi iz tog Sporazuma, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Ne mogu da komentarišem ovu raketu iz tehničkog ugla. Međutim, mogu da konstatujem da su Amerikanci odavno počeli da je razvijaju, što je predstavljalo direktno kršenje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Ovo je samo potvrda da je Sporazum prekinut na inicijativu SAD, a na našu žalost“, istakao je on.

Prethodno je reakcija stigla i iz ruskog spoljnopolitičkog resora, a direktor odeljenja za pitanja neširenja i kontrole oružja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov izjavio je da je Rusija „zabrinuta zbog toga, kao i da će tu činjenicu uzeti u obzir“.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane SAD izvršilo je testiranje rakete koja bi bila zabranjena Sporazumom o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), na šta su neki zagovornici kontrole naoružanja iz SAD rekli da se time rizikuje nepotrebna trka u naoružanju sa Moskvom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala