Pentagon lansirao zabranjenu raketu koja seže do Kine, Rusije i Severne Koreje /video/

© AP Photo / J.T. ArmstrongLansiranje rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji /arhivska fotografija/
Lansiranje rakete iz vojne baze Vandenberg u Kaliforniji /arhivska fotografija/ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane SAD izvršilo je testiranje rakete koja bi bila zabranjena Sporazumom o nuklearnom raketama srednjeg dometa (INF), na šta su neki zagovornici kontrole naoružanja iz SAD rekli da se time rizikuje nepotrebna trka u naoružanju sa Moskvom.

Prototip rakete konfigurisan je da bude naoružan nenuklearnom bojevom glavom.

Pentagon je odbio da otkrije specifičnosti mimo toga što je raketa lansirana sa „statičkog lansirnog postolja“ u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji, posle čega je sletela u more.

Ministarstvo odbrane je reklo da je raketa letela više od 800 kilometara, prenosi AP.

Do testa je došlo u trenutku kada je budućnost kontrole naoružanja sve neizvesnija. Poslednje preostalo ograničenje američkog i ruskog nuklearnog oružja po ugovoru novi Start iz 2010. godine trebalo bi da istekne u februaru 2021. Taj ugovor može biti produžen na još pet godina bez zahteva ponovnog pregovora o njegovim glavnim uslovima. Trampova administracija nije pokazala zainteresovanost za to, piše AP.

Pentagon je odbio da otkrije maksimalni domet testirane rakete, dok su u prošlosti rekli da će to biti otprilike od 3.000 do 4.000 kilometara, što je dovoljno za postizanje potencijalnih ciljeva, na primer, u delovima Kine iz baze na Gvamu.

Deril Kimbal, izvršni direktor Udruženja za kontrolu oružja, rekao je da je raketni projekat Pentagona greška.

„Ovo je nesmotrena i nepotrebna eskalacija koja će pogoršati tenzije sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom, a svi bi bili u dometu ove vrste raketa ako se ikada rasporede“, rekao je Kimbal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala