Novi sporazum Turske i Rusije o S-400 do aprila 2020.

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaProtivraketni sistem S-400 "Trijumf"
Protivraketni sistem S-400 Trijumf - Sputnik Srbija
Pratite nas
Isporuka druge partije ruskih protivraketnih sistema S-400 Turskoj podrazumeva zajedničku proizvodnju i prenošenje tehnologije, a ugovor o tome treba da bude potpisan u aprilu 2020. godine, rekao je izvor iz ruske odbrambene industrije.

„Sporazum s Rusijom o kupovini S-400 podrazumeva dve divizije. Prva je već isporučena. Sada je u toku obuka, a u aprilu sledeće godine sistemi će biti potpuno postavljeni“, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, u toku su pregovori u vezi sa zajedničkom proizvodnjom druge divizije S-400.

„Sporazum o njenoj isporuci je već potpisan, pregovori se ne tiču kupovine, nego upravo zajedničke proizvodnje i prenošenja tehnologije. Pregovori traju već prilično dugo, pri čemu nema reči o tome da strane ne mogu da se dogovore. Tačan datum potpisivanja sporazuma o zajedničkoj proizvodnji sada niko ne može da navede, ali to bi trebalo da se dogodi do aprila sledeće godine“, rekao je izvor.

Isporuka najnovijih ruskih PVO sistema S-400, koja je izazvala krizu u odnosima Turske i SAD, počela je sredinom jula. Prema rečima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, S-400 će biti potpuno uveden u upotrebu u aprilu 2020. godine.

Vašington je tražio od Ankare da odustane od ugovora i da u zamenu za to nabavi američke komplekse „Patriot“, preteći da će odložiti ili potpuno prekinuti prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će joj uvesti sankcije. Ankara je odbila da pravi ustupke Vašingtonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala