Neutralna Evropa: „Klimatski“ dogovor za narednih 30 godina

CC0 / Pixabay / Fabrika
Fabrika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri EU postigli su na samitu u Briselu dogovor o klimatski neutralnoj EU do 2050. godine. Plan za „klimatski neutralnu Evropu“ u startu je podržalo je 25 članica, dok su Poljska, Mađarska i Češka svoje potpise uslovljavale definisanjem datuma, troškova i načina dekarbonizacije.

Maratonski razgovori predsednika država i vlada EU članica, koji su počeli u četvrtak rano po podne i trajali do petka iza ponoći, kao prioritet su imali dogovor o postizanju nulte emisije štetnih gasova u EU.

Češki premijer Andrej Babiš poslao je pred početak samita pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kojem naglašava da se mora definisati „podela troškova“ tranzicije sa fosilnih goriva, pri čemu se, prema njegovom mišljenju, prioritet mora dati članicama koje se najviše i oslanjaju na upotrebu fosilnih goriva.

Pored novca, jedno od pitanja oko kojih se vodila diskusija među zemljama-članicama, jeste mogućnost da veći razvoj nuklearne energije u Evropi zameni izvore energije koji najviše zagađuju prirodnu sredinu, izazivajući efekat staklene bašte.

Poljska je tokom razgovora sa EU članicama izrazila i sumnju da se do 2050. godine može postići cilj klimatski neutralne Evrope, tražeći da se taj rok pomeri na 2070. godinu, što na kraju nije prihvaćeno.

Pored maratonskih razgovora o klimi koji su obeležili prvi dan samita u Briselu, EU lideri su se brzo usaglasili oko produžetka evropskih sankcija Rusiji.

Tokom večere u Briselu lideri su razmotrili i budžet EU za narednih sedam godina i ovlastili predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da „nastavi pregovore u cilju finalizacije dogovora o budžetu“.

EU lideri su na samitu u Briselu dočekali i prve informacije o rezultatima izbora u Velikoj Britaniji

Razgovor o izlasku Velike Britanije iz EU, koji posle informacija o pobedi britanskih konzervativaca deluje sve izvesniji i pripreme za pregovore o budućim odnosima dveju strana biće na dnevnom redu drugog dana samita EU lidera u petak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala