Džonson članovima partije: Uživajte u slavlju

© AP Photo / Kirsty WigglesworthBritanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Džonson nakon glasanja na izborima u Londonu
Britanski premijer i lider Konzervativne partije Boris Džonson nakon glasanja na izborima u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski premijer Boris Džonson poručio je članovima svoje partije da „uživaju u slavlju“, nakon što je prva izlazna anketa pokazala da je njegova Konzervativna stranka na putu da osvoji većinu mandata na izborima koji su večeras završeni u Velikoj Britaniji.

„Nadam se da ćete večeras uživati u slavlju“, napisao je Džonson u imejlu članovima partije, dodajući: „Vi ste omogućili ovu kampanju. Ne bismo uspeli bez vas.“

Ako se predviđanja pokažu tačnim, Džonson će osvojiti mesta u parlamentu koja su mu potrebna za realizaciju „bregzita“ 31. januara, javlja Rojters.

Prema anketi, Džonsonovi konzervativci osvojiće 368 mandata, dovoljno za „udobnu“ većinu u parlamentu sa 650 mesta.

Prognozira se da će laburisti osvojiti 191 mandat, Škotska nacionalna stranka 55 mandata i Liberalne demokrate 13.

Zvanični rezultati treba da budu objavljeni u narednih sedam sati.

Na poslednjih pet nacionalnih izbora samo je jedna izlazna anketa predvidela pogrešan rezultat — 2015. godine kada se činilo da će Britanija dobiti „obešeni parlament“, manjinsku ili koalicionu vladu, a u stvari su tada konzervativci osvojili većinu, dobivši 14 mesta više nego što su predviđanja pokazala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala