Darko Mladić: Tražimo način da mom ocu spasimo život

© SputnikDarko Mladić
Darko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zdravlje generala Ratka Mladića pogoršalo se u haškom pritvoru u poslednjih mesec dana i oni koji su uz njega traže način kako bi mu spasili život, rekao je „Srni“ generalov sin Darko Mladić.

„Borimo se za to. Ne sedimo skrštenih ruku, pokušavamo na sve načine da ga izvučemo na lečenje“, rekao je Darko Mladić, povodom ponovljenog zahteva Moskve da se generalu dozvoli lečenje u Rusiji.

On je naveo da pogoršanje stanja nije neočekivano i u skladu je sa prognozom srpskih lekara s obzirom na uslove u kojima se general nalazi, a koji nisu primereni za čoveka koji je teško bolestan i dugo bez adekvatnog lečenja.

Darko Mladić je naveo da je svakog meseca neko od porodice sa generalom i da će zajedno provesti Božić u Hagu.

© AFP 2023 / VALERIE KUYPERS /Ratko Mladić u haškoj sudnici
Darko Mladić: Tražimo način da mom ocu spasimo život - Sputnik Srbija
Ratko Mladić u haškoj sudnici

Osvrćući se na izjavu zamenika predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN Genadija Kuzmina da je Moskva spremna da preduzme sve mere bezbednosti i da leči nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Darko Mladić je istakao da je Kuzmin svoje izlaganje počeo konstatacijom da je „Tribunal takav mehanizam u kome su svi nevini, dok se ne dokaže da su Srbi“.

„Onda je pomenuo zabrinutost za stanje generala Mladića i rekao da su i dalje otvoreni za to da se leči u Rusiji“, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da ne zna kakve su bile reakcije u Savetu bezbednosti UN na ponovljeni zahtev Moskve, naglasivši da je to jedna specifična arena.

„Šta se dešava iza kulisa, znaju samo ti veliki igrači. Ne znam da li ima odgovora. Vidim da je borba u Tribunalu sada očigledno za budžet i zato je ovako bila intonirana sednica“, istakao je Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, izjave predsednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmela Ađijusa, glavnog tužioca Serža Bramerca i onih koji ih podržavaju, usmerene su na zadržavanje visokog budžeta jer je ovaj Tribunal od svog osnivanja potrošio više od sedam milijardi dolara.

On je naveo da bez obzira na sve, njegov otac general Ratko Mladić ne gubi moral, što snaži i one koji ga podržavaju.

„Njegova snaga volje i moral nešto su što ga i drži u životu. Ubeđen sam. On je živi dokaz koliko je u životu bitna volja. U tim teškim okolnostima, u kojima se nalazi zdravstveno, pravno i izolovano već toliko dugo od porodice, prijatelja i svog naroda, koji toliko voli, on crpi snagu da istraje“, zaključio je Darko Mladić, prenela je „Srna“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala