Zaharova: Vojni troškovi NATO-a 20 puta veći od ruskih

© AP Photo / Evan VucciSamit NATO-a u Londonu
Samit NATO-a u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na spisku svih pretnji sa kojima se suočava NATO Rusija se nalazi na prvom mestu, uprkos činjenici da su vojni rashodi Alijanse 20 puta veći neko što je to slučaj sa Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Saveznici NATO-a su „izgleda shvatili kao naredbu američke zahteve da povećaju vojne rashode“, kaže Zaharova.

„Podsećam, njihovi (vojni rashodi) i tako čine više od polovine svetskih rashoda i više od 20 puta prevazilaze ruske. Ipak, kao glavna pretnja se navodi pretnja iz Rusije“, konstatovala je portparolka ruskog spoljnopolitičkog resora.

„Umesto da se ozbiljno pozabavimo potragom za odgovorima na realne probleme koji stoje pred celim svetom, Alijansa u prvi plan stavlja izmišljenu rusku pretnju, koja se na spisku pretnji nalazi čak ispred međunarodnog terorizma, nezakonite migracije i izazova u sajber-prostranstvu“, rekla je Zaharova.

Osvrnula se i na Samit NATO-a, koji je održan u Londonu, i dodala da je on potvrdio pravac kojim je Alijansa odlučila da se kreće, a to je povećanje napetosti u svim operativnim sferama, u koje se sada ubraja i svemir.

„Nastavlja se pravac kojim su krenuli na samitima u Velsu, Varšavi, Briselu ka povećanju stepena napetosti i obezbeđivanju prevlasti NATO-a u svim operativnim sferama — na kopnu, u vodi, vazduhu i u sajber-prostoru. Sada se tu ubraja i svemir“, ocenila je ona.

Zaharova je dodala da NATO razmatra mogućnosti da izađe van okvira svoje geografske odgovornosti.

„Kako su istakli saveznici Alijanse, sada je u centru pažnje Kina, koja je u usponu. Povećava se zainteresovanost za informacionim i komunikacionim tehnologijama, novim tehnologijama“, saopštila je ona.

Podsetimo, Samit NATO-a održan je u Londonu 3. i 4. decembra. Članice Alijanse još jednom su okarakterisale Rusiju kao jednu od glavnih pretnji njihovoj bezbednosti i pozvale su na poboljšanje dijaloga sa Moskvom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala