Zaharova: Problemi u sportu postoje svuda, ali je meta samo Rusija

CC0 / Photo Balkan / Vada i Rusija ilustracija
Vada i Rusija ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Problemi u sportskoj sferi postoje u svim zemljama bez izuzetka, ali je meta samo Rusija, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući odluku VADA da zabrani ruski sportistima učešće na takmičenjima.

„Ni Rusija ni ruski zvaničnici na svim nivoima, od zaposlenih u sportskim strukturama do naših izvršnih i zakonodavnih struktura i ruskog predsednika, nisu skrivali da na polju sporta imamo probleme. Međutim, stvar je u tome što ti problemi postoje u sportskoj sferi svih zemalja na svetu, bez izuzetka“, ocenila je Zaharova.

Političke i informacione kampanje u raznim sportskim oblastima sprovode se decenijama, dodala je ona.

„Primećujemo da je naša država dugi niz godina bila i ostala predmet niza političkih kampanja. Iskreno, ne znam ko bi to mogao da porekne, jer ako problemi postoje u svim zemljama, a meta je samo jedna, onda je u to umešana politika — drugog objašnjenja nema. Pogledajte naslovne strane zapadnih časopisa, vesti zapadnih listova, objave voditelja i medijskih kuća na društvenim mrežama, kao i novinara zapadnog mejnstrima. Sve je to skoro isto kao političke ocene Olimpijskih igara, koje su održane u Moskvi 1980. godine“, objasnila je Zaharova.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Oglasio se i Putin: Rusija treba da se takmiči pod nacionalnom zastavom

Dodala je da Rusija kategorički istupa protiv takvih kampanja, bilo da je reč o ciljanim ili globalnim, kao i protiv politizovanja sporta.

„To nije samo ruska inicijativa, koju niko ne podržava. To je široki međunarodni front, koji istupa protiv politizacije i korišćenja političkih resursa u sferi sporta“, naglasila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Kako kaže, upravo zbog toga je tema dopinga međunarodni problem, a sportski problemi se rešavaju na globalnom nivou.   

U ponedeljak je Izvršni odbor VADA jednoglasno usvojio preporuke Nezavisnog odbora za usaglašenost VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa velikih međunarodnih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu. Za Rusku antidoping agenciju (RUSADA) navedeno je da ne poštuje svetski antidoping kodeks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala