„Za dom“ može, a „Zig hajl“: Zapadna Evropa toleriše naciste, ali ne u svojoj kući

Pratite nas
Zapadna Evropa neće nikada legalizovati nacizam na svojoj teritoriji, ali će „gledati kroz prste“ na buđenje nacizma u Hrvatskoj, baltičkim republikama i Ukrajini, koji je usmeren protiv Rusa i Srba, smatra istoričar dr Aleksandar Raković.

Ustaški usklik „Za dom spremni“ nije nezakonit u Hrvatskoj, jer je Plenkovićeva Vlada prošle godine donela uredbu kojom je legalizovala taj ustaški pozdrav u nekim uslovima i okolnostima, kaže Raković za Sputnjik.

„Očigledno da se Tompsonovi nastupi uklapaju u te neke uslove i okolnosti. Prema tome, pozdrav ’Za dom spremni‘ više nije van zakona, on je u skladu sa zakonom u Republici Hrvatskoj“, smatra Raković.

Tročlano veće Visokog prekršajnog suda u Zagrebu presudilo je da Marko Perković Tompson uzvikivanjem „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ nije prekršio zakon.

Isti sud ranije je doneo pet pravosnažnih presuda kojima je presudio da „Za dom spremni“ predstavlja nezakonito ponašanje, objavio je „Jutarnji list“.

Nacizam „Za dom spreman“

Hrvatska, nažalost, nije jedina zemlja EU u kojoj je „legalizovan“ nacizam. U baltičkim republikama, marševi veterana SS legionara odavno su postali tradicionalni.

U akciji povratka nacizmu prednjači Letonija, u kojoj se svake godine 16. marta održavaju marševi SS legionara, a za njom ne zaostaju mnogo ni Litvanija ni Estonija u kojima se održavaju slične manifestacije.

© Sputnik / Oksana Džadan / Uđi u bazu fotografijaMarš legionara SS u Rigi
„Za dom“ može, a „Zig hajl“: Zapadna Evropa toleriše naciste, ali ne u svojoj kući - Sputnik Srbija
Marš legionara SS u Rigi

Marševe neonacista u Litvaniji i Estoniji podržavala su čak i ministarstva odbrane tih država i na taj način se, kako smatraju neki analitičari, stvara svojevrsna neonacistička internacionala.

Osim toga, manje je poznato da su prvi primer Holokausta izvršeni upravo u današnjim baltičkim republikama članicama EU i da su stotine hiljada sovjetskih Jevreja stradali od Hitlerovih saradnika iz Litvanije, Letonije i Estonije.

Evropski „dobri nacizam“

Kad se uz blagonaklon stav prema nacizmu zemalja-članica doda i „gledanje kroz prste“ ukrajinskim neonacistima, koji uživaju manje-više prikrivenu podršku birokrata EU, postavlja se pitanje da li će u skoroj budućnosti zvanični Brisel legalizovati i nacistički pozdrav — „Zig hajl“.

Raković smatra da, bez obzira na „tihu legalizaciju“ fašizma u Hrvatskoj, baltičkim zemljama i Ukrajini, EU nikada neće legalizovati nacističke pozdrave.

„Zapadna Evropa neće pribeći revitalizaciji sopstvenog nacizma iz Drugog svetskog rata, ali će podržavati nacizme usmerene protiv pravoslavnih naroda, u prvom redu protiv Rusa i Srba. Zbog toga će zatvoriti oči na buđenje nacizma u Hrvatskoj, pribaltičkim republikama i Ukrajini i tolerisaće njihove nacističke pokliče, jer oni služe za homogenizaciju protiv pravoslavnih Srba i Rusa“, zaključuje Raković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala