Svedočenje zbog kog bi mnoge glave mogle da padnu, a Trampova ne

© AFP 2023 / David RyderGrađanin nosi šešir u bojama američke zastave, sa zahtevom za smenu Donalda Trampa
Građanin nosi šešir u bojama američke zastave, sa zahtevom za smenu Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Politička drama u vezi sa postupkom opoziva predsednika SAD Donalda Trampa sve više se pretvara u farsu. U slučaj se umešao i savetnik ukrajinskog predsednika Andrej Jermak, koji je negirao tvrdnje američkih diplomata, koji su svedočili protiv Trampa. Može li njegovo svedočenje da donese preokret u postupku impičmenta i da smakne neke druge glave?

Jermak je u intervjuu za magazin „Tajm“ negirao tvrdnje američkog šefa misije pri UN Gordona Sodlanda, koji je pred Komitetom Predstavničkog doma svedočio da je Jermaku u četiri oka rekao da „američka pomoć neće biti nastavljena“ dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Jermak pak tvrdi suprotno.

„Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali“, rekao je on.

Ankete važnije od istine

Nakon što je jedna od najčešće pominjanih osoba u svedočenjima protiv Trampa dala izjavu koja opovrgava sve ono što su ključni svedoci optužnice protiv američkog predsednika izrekli, očekivano bi bilo da bude pozvana da svedoči pred Kongresom. Međutim, za tako nešto, barem za sada, nema izgleda.

Prema rečima politikologa Aleksandra Pavića, Trampovi protivnici, pripadnici Demokratske stranke, koji u Predstavničkom domu Kongresa SAD imaju većinu, tokom tri godine su pokazali da istina ne može da ih odvrati od nauma da uklone američkog predsednika i ponište rezultate glasanja iz 2016. godine. Jermakovljev intervju jeste značajan udarac za njih, ali nije ih odvratio od podnošenja optužnice.

© AFP 2023 / ALEX WONGPredsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma objavljuje optužnicu protiv Trampa 10. decembra 2019.
Svedočenje zbog kog bi mnoge glave mogle da padnu, a Trampova ne - Sputnik Srbija
Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma objavljuje optužnicu protiv Trampa 10. decembra 2019.

Nisu činjenice te koje utiču na demokrate. Na njih utiče samo to kako su njihovi potezi primljeni u glasačkom telu i kako stoje u anketama pre ili posle neke nove afere koju su lansirali, kaže Pavić. Ako sondiranja javnog mnenja pokažu da je impičment nepopularan, demokrate bi mogle da izglasaju neku vrstu ukora Trampu. Ukoliko izglasaju impičment, demokrate su svesne da on neće proći republikansku većinu u Senatu, ali će ga koristiti kao adut u predizbornoj kampanji.

„Oni su sada zarobljenici svoje retorike i možda su otišli predaleko, možda su prešli Rubikon, ali to neće biti ozvaničeno dok formalno ne izglasaju impičment u Predstavničkom domu. To još nije izvesno zato što se i ovaj njihov narativ, kao i narativ o ruskom mešanju u izbore, da je Tramp bio mandžurijski kandidat, raspao u paramparčad. Nema nikakvih činjenica koje to podržavaju“, objašnjava Pavić.

Jermak bi morao da bude pozvan da svedoči

Ukoliko bi bio pozvan da svedoči pred Kongresom, Jermak bi bio važan svedok, pogotovo što se njegov iskaz suprotstavlja iskazu američkih diplomata. Prema onome što on tvrdi, Sodland, ali i bivša američka ambasadorka u Ukrajini Meri Jovanovič, bavili su se krivokletstvom, za šta se, prema Pavićevim rečima, u Americi ide u zatvor.

„U normalnom sistemu, pod normalnim uslovima, kada institucije funkcionišu, Jermak bi svakako morao da bude pozvan kao svedok, a činjenica da do sada nije pozvan da svedoči pred komitetom Predstavničkog doma govori o tome da je ovo politički proces“, konstatuje Pavić.
© AFP 2023 / SAUL LOEBDonald Tramp i Vladimir Zelenski na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, 25. septembra 2019.
Svedočenje zbog kog bi mnoge glave mogle da padnu, a Trampova ne - Sputnik Srbija
Donald Tramp i Vladimir Zelenski na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, 25. septembra 2019.

Ukoliko bi svedočio, Jermak bi Sodlanda i Jovanovičevu doveo u veoma nezgodnu situaciju, a ukoliko bi svoje svedočenje mogao da potkrepi i dokumentima ili snimcima razgovora, reputacija američkih diplomata bila bi značajno narušena, dodaje on.

„Mnoge glave bi mogle da padnu i ostaje nam da vidimo koliko će demokrate biti spremne na rizik da sve OVO izađe u javnost, ili koliko će se povući pred sve većom nepopularnošću poteza i mogućnošću da nepočinstva njihovih bitnih ljudi izađu na svetlo dana i još više diskredituju njihovu borbu protiv Trampa i izbora američkih glasača“, zaključuje Pavić.

Odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD za pravosuđe u utorak je, objavivši dve tačke optužnice protiv Donalda Trampa, napravio prvi korak u procesu impičmenta. Tramp je optužen za zloupotrebu moći i „sticanje lične koristi, uz ignorisanje nacionalnog interesa“.

© REUTERS / MARC JONESAndrej Jermak
Svedočenje zbog kog bi mnoge glave mogle da padnu, a Trampova ne - Sputnik Srbija
Andrej Jermak

To je učinio tako što je vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se zvanični Kijev umeša u izbornu kampanju za američkog predsednika 2020. godine, stoji u optužnici. Tramp je navodno u junu rekao ukrajinskom predsedniku da američka vojna pomoć zavisi od stvari koje Ukrajina može da učini za njega.

Šta sadrži optužnica protiv Trampa

Demokrate, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, optužuju Trampa da je ponudio Ukrajini vojnu pomoć od 400 miliona dolara i sastanak sa Zelenskim u Beloj kući ako Ukrajina počne istragu protiv jednog od ozbiljnijih demokratskih predsedničkih kandidata Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio član borda direktora jedne ukrajinske energetske kompanije tokom mandata Baraka Obame.

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUAmerički ambasador pri EU Gordon Sondland
Svedočenje zbog kog bi mnoge glave mogle da padnu, a Trampova ne - Sputnik Srbija
Američki ambasador pri EU Gordon Sondland

Drugi Trampov navodni zahtev Zelenskom bio je da Ukrajina razvije „teoriju zavere“, prema kojoj se ta država, a ne Rusija, mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Proces impičmenta pokrenut je u septembru nakon što je anonimni zviždač obavestio Kongres o Trampovom telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine.

Ukoliko Predstavnički dom usvoji optužnicu protiv Trampa, suđenje američkom predsedniku biće održano u Senatu. Međutim, s obzirom da u Senatu većinu imaju republikanci, male su mogućnosti da Tramp bude smenjen i osuđen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala