Rusija: Povlačenje kurdskih odreda u Siriji u potpunosti realizovano

© REUTERS / Rodi SaidPripadnici kurdskih jedinica severno od Rake
Pripadnici kurdskih jedinica severno od Rake - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povlačenje kurdskih jedinica na severoistoku Sirije je u potpunosti završeno, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, završeno je povlačenje kurdskih formacija sa granice sa Turskom, i uspostavljeno je redovno zajedničko patroliranje na tom području.

„Pored toga, u dolini Eufrata zajedno sa Ankarom nastavljamo da sprovodimo memorandum od 22. oktobra. Rad se odvija u dva pravca — sprečavanje obnavljanja borbenih dejstava i poboljšanje humanitarne situacije“, istakla je Zaharova na brifingu.

„Formirana je demilitarizovana oblast u zoni operacije ’Izvor mira‘. Funkcioniše i rusko-turski koordinacioni centar“, dodala je Zaharova.

Navela je i da u toj demilitarizovanoj zoni ruski stručnjaci pružaju medicinsku pomoć civilnom stanovništvu — leče oko 3.000 pacijenata.

Mark Esper - Sputnik Srbija
Pentagon najviše brinu odnosi Rusije i Turske

Takođe sprovode akcije podele prehrambenih paketa onima kojima je to potrebno, naglasila je Zaharova.

„Najteža situacija u tom regionu ostaje u oblastima koje su izvan kontrole vlasti — pre svega u zoni deeskalacije u Idlibu i na istočnoj obali reke Eufrat“, ocenila je ona.

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, potpisali su 22. oktobra memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Te jedinice su pomagale pri povlačenju kurdskih jedinica i njihovog naoružanja na 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Od tog trenutka počelo je zajedničko rusko-tursko patroliranje u dubini 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala