Nemačka odbacila sankcije SAD: O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka odbacuje sve pokušaje stranih sila da vrše uticaj na nemačku energetsku politiku — o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas.

Mas je tako reagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi sa gasovodom „Severni tok 2“, koji grade Nemačka i Rusija.

„O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom“, naglasio je on u saopštenju.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi „suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima“. Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“.

Ovaj dokument predat je američkom predsedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

„Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala