Čekamo Handkea! Srbin iz Velike Hoče o odluci Prištine da je nobelovac „persona non grata“

© Sputnik / Dejan SimićSrđan Petrović, vinar iz Velike Hoče
Srđan Petrović, vinar iz Velike Hoče - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srđan Petrović, domaćin iz Velike Hoče kod kog je odsedao Petar Handke, prokomentarisao je za Sputnjik odluku Prištine da austrijskom nobelovcu zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju.

Potpuno ga je zatekla odluka koju je saopštio ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli — da Handke bude persona non grata: 

„Prosto smo iznenađeni odlukom da se jednom piscu zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju, da ne može da dođe u Orahovac i Veliku Hoču. Ta vest nas je sve neprijatno iznenadila, zapravo ne možemo da je shvatimo. Možda bismo shvatili da se to desilo nekom političaru, državniku, nekom drugom, ali baš Handkeu, kog čekamo... Nadamo se da se to ipak neće primenjivati i da je to trenutna, prolazna odluka. Mi Handkea željno očekujemo u Velikoj Hoči“, kaže Petrović za Sputnjik.
© Sputnik / Dejan SimićHandke u dvorištu kuće Petrovića ima omiljeno mesto na kome ujutro pije kafu i piše dok ukućani još spavaju.
Čekamo Handkea! Srbin iz Velike Hoče o odluci Prištine da je nobelovac „persona non grata“ - Sputnik Srbija
Handke u dvorištu kuće Petrovića ima omiljeno mesto na kome ujutro pije kafu i piše dok ukućani još spavaju.

Odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli odlučio je da dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea proglasi „personom non grata“ na Kosovu zato što je podržavao Slobodana Miloševića i „negirao genocide na Kosovu i u Bosni i Hercegovini“.

„Danas sam odlučio da Peter Handke nije dobrodošao na Kosovu. On je osoba koja je od danas nepoželjna. Negiranje zločina i podrška zločincima je užasan zločin“, napisao je Pacoli na svom profilu na Fejsbuku.

Dan pre nego što je književniku u Stokholmu uručena nagrada, Sputnjik je emitovao ekskluzivnu reportažu iz Velike Hoče, Handkeovog drugog zavičaja, kako tu enklavu na Kosovu i Metohiji naziva sam pisac.

Čim je dobio nagradu, Handke je izjavio da želi ponovo da boravi tamo, pa se Sputnjik dao u potragu za smeštajem.

Kako izgleda sobica u kojoj Handke spava u Velikoj Hoči, gde piše i zašto želi da se tamo vrati, pogledajte u video-reportaži.

Na inicijativu zastupnika SDA BiH, Handke je odlukom Skupštine Kantona Sarajevo proglašen nepoželjnom osobom i u tom kantonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala