„Torlak“ proizveo domaću vakcinu protiv gripa

CC0 / Pixabay / Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ proizveo je domaću vakcinu protiv gripa, splitovanu, inaktivisanu — „torvaksflu“, saopšteno je iz tog instituta.

Od 2009. godine „Torlak“ se priključio projektu Svetske zdravstvene organizacije — Globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa (GAP), a razvoj splitovane inaktivisane vakcine protiv gripa je trajao do 2014. kada su sprovedena pretklinička ispitivanja kojima je potvrđena bezbednost i imunogenost vakcine u humanoj populaciji i na životinjama.

Nova vakcina proizvedena je zahvaljujući projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, koje je prepoznalo značaj i pružalo podršku Institutu tokom celokupnog perioda projekta, preneo je Tanjug.

Kako je saopšteno iz „Torlaka“, od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu SZO, samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu. Reč je o trovalentnoj vakcini, koja sadrži dva tipa A virusa i jedan tip B i namenjena je populaciji od 18 do 65 godina.

Vakcina po svim parametrima odgovara zahtevima Evropske farmakopeje i kvalitetu drugih trovalentnih vakcina koje se mogu naći na tržištu. Ona će se svake godine proizvoditi od sojeva koje preporuči SZO, a u zavisnosti od toga koji tipovi virusa trenutno cirkulišu, navedeno je u saopštenju.

„Torvaksflu“ vakcina je jednodozna, tj. ne sadrži konzervanse i adjuvans.

Registraciona dokumentacija i uzorci vakcine predati su Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije i od momenta kada agencija bude dala zeleno svetlo, proizvodnja vakcine će moći da počne. Plan je da se prve godine proizvede 150.000 vakcina, a da vremenom taj broj raste do pola miliona.

Iz Instituta poručuju da će u slučaju pandemije „Torlak“ biti u stanju da proizvede i pandemijsku vakcinu za potrebe Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja.

Rekonstrukcija pogona za proizvodnju vakcine protiv gripa u Institutu „Torlak“ uz podršku Ministarstva zdravlja počela je 2006. godine, a cilj je bio da se izgradi pogon koji odgovara svim zahtevima dobre proizvođačke prakse.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala