Situacija bez presedana: Rusija će učiniti sve da zaštiti svoje sportiste

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov govori na konferenciji za medije u Moskvi
Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov govori na konferenciji za medije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog odluke VADA da zabrani ruskim sportistima učešće na velikim međunarodnim takmičenjima stvorena je situacija bez presedana, koja zahteva od Rusije da učini sve što je moguće kako bi zaštitila svoje sportiste, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije (OKR) Stanislav Pozdnjakov.

„Oni koji nisu prekršili nijedno pravilo dopinga i koji nisu umešani ni u kakve istrage, izloženi su sankcijama, ograničenjima i kaznama i to kaznama bez krivice. Naš zadatak je da im pružimo sveobuhvatnu pomoć, uključujući i pravnu, koja je neophodna u tom slučaju“, izjavio je Pozdnjakov na zasedanju kolegijuma Ministarstva sporta Rusije.

Olimpijski krugovi u Kalinjingradu - Sputnik Srbija
Uživo: Žestok udar na ruski sport, stižu reakcije

Prema njegovim rečima, u rešavanju ove situacije mnogo toga će zavisiti od efikasne interakcije sa sveruskim sportskim savezima. Istovremeno, Rusija nastavlja da se priprema za Olimpijske igre i druga značajna međunarodna takmičenja prema planu, dodao je on.

U ponedeljak je Izvršni odbor VADA jednoglasno usvojio preporuke Nezavisnog odbora za usaglašenost VADA (CRC) i suspendovao ruske sportiste sa velikih međunarodnih sportskih takmičenja u naredne četiri godine, uključujući Olimpijske i Paraolimpijske igre. Dozvolu za takmičenje dobiće samo „čisti“ sportisti iz Rusije koji će se takmičiti u neutralnom statusu. Za Rusku antidoping agenciju (RUSADA) navedeno je da ne poštuje svetski antidoping kodeks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala