Rusija pokreće portal o zločinima u Drugom svetskom ratu

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaPolaganje venaca kod večnog plamena na spomeniku vojne i radne slave u Čiti za Dan pobede
Polaganje venaca kod večnog plamena na spomeniku vojne i radne slave u Čiti za Dan pobede - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savezna arhivska agencija Rusije (Rosarhiv) planira da u maju pokrene internet-portal sa deklasifikovanim dokumentima iz Drugog svetskog rata, koji otkrivaju nove činjenice o nacističkim zločinima nad civilima, saopštila je predsednica Saveta Glavne arhivske uprave Moskve Elena Mališeva.

Cilj projekta koji se zove „Bez zastarevanja“ je da govori o ratnim zločinima i podvizima civila i ovekoveči sećanje na civile koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata.

Pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koji su učestvovali u borbama za oslobođenje Beograda - Sputnik Srbija
Objavljena poverljiva dokumenta o oslobađanju Beograda

„U okviru projekta već godinu dana se vodi opsežan rad na deklasifikaciji (dokumenata)... Do danas je deklasifikovano 623 dokumenta, a do maja 2020. godine Rosarhiv planira da otvori odgovarajući internet-portal“, rekla je Mališeva na sastanku Organizacionog odbora „Pobeda“, koji koordiniše pripremu i organizaciju događaja povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Prema njenim rečima, deklasifikovani dokumenti omogućiće da se saznaju „nove činjenice o zločinima“, na primer o trgovini decom u Litvaniji, koja su oteta u Smoljenskoj oblasti.

Mališeva je ispričala da je u okviru projekta „Bez zastarevanja“, konkretno u Novgorodskoj oblasti, otkrivena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima oko 2.600 civila. Ona je saopštila da su već ekshumirana 542 ostatka skeleta, uključujući 52 dece. Sva dokumentacija dostavljena je Istražnom odboru, koji je pokrenuo krivični postupak zbog genocida protiv 19 meštana iz Letonije.

Dokumenti koji svedoče o zverstvima fašista

Komisija Ministarstva odbrane Rusije otkrila je više od 50 neobjavljenih arhivskih dokumenata o zločinima fašista na okupiranim teritorijama u vreme Drugog svetskog rata, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Formirana je specijalna komisija. Trenutno je izdvojeno više od 50 neobjavljenih arhivskih dokumenata, koji svedoče o zverstvima fašističke Nemačke na okupiranim teritorijama“, istakao je on.

Šojgu je dodao da su u okrugu sela u Novgorodskoj oblasti otkriveni ostaci 519 ljudi, koji su bili žrtve nemačke vojske u periodu okupacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala