Putin i Erdogan za intenziviranje borbe protiv terorizma u Siriji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o pojačavanju napora u borbi protiv terorizma, uključujući i u sirijskoj provinciji Idlibu i na severoistoku Sirije, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Posebna pažnja posvećena je situaciji u Siriji. Lideri su se založili za intenziviranje koordinisanih napora u borbi protiv terorističke pretnje, uključujući i u provinciji Idlib ui na severoistoku zemlje. Naglašena je potreba za potpunom primenom rusko-turskih sporazuma o saradnji u tim regionima“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, lideri dveju država dotakli su se pitanja rešavanja libijske krize. Oni su zabrinuti zbog sukoba na području Tripolija.

„Normalizacija situacije omogućila bi što skoriji prekid vatre i nastavak međulibijskih mirovnih pregovora“, dodaje se u saopštenju.

Predsednici su se dogovorili o nastavku kontakata na raznim nivoima.

Mark Esper - Sputnik Srbija
Pentagon najviše brinu odnosi Rusije i Turske

Putin i Erdogan istakli su značaj dalje realizacije zajedničkih planova u oblasti energetike i vojno-tehničke saradnje.

„Razmatrano je niz prioritetnih tema bilateralnog partnerstva, uključujući trgovinske i ekonomske odnose. Naglašen je značaj dalje realizacije zajedničkih planova u energetskom sektoru i oblasti vojno-tehničke saradnje“, ističe se u saopštenju.

Telefonski razgovor vođen je na inicijativu turske strane.

Administracija turskog predsednika potvrdila je da su dvojica lidera razgovarala o Siriji, bilateralnim odnosima i regionalnim problemima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala