Prvi put u istoriji ruske vojske: Eksperimentalni program obuke za najbolje oficire /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuske jedinice za specijalne namene na vojnim vežbama
Ruske jedinice za specijalne namene na vojnim vežbama  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi put u istoriji Oružanih snaga Rusije Ministarstvo odbrane te zemlje sprovodi eksperimentalni program obuke za najbolje oficire. Ekskluzivnu seriju specijalnih reportaža „Vod“ emituje zvanični servis Ministarstva odbrane Rusije — televizija „Zvezda“.

U okviru programa eksperimentalne obuke biraju se najbolji kandidati iz svih vojnih okruga i rodova vojske. Od 4.500 takmičara samo 30 najsposobnijih i najboljih oficira će stići do finalnog dela programa.

Učešće u eksperimentalnom programu je težak test za mlade oficire, koji se na pola godine odriču svog svakodnevnog života kako bi prošli obuku za specijalne snage u uslovima koji su veoma slični borbenim i kako bi stekli znanja koja je nemoguće steći u mirnodopskoj vojnoj službi.

Selekcija kandidata za učešće u eksperimentalnom programu vrši se prema sledećim kriterijumima:

— pravo učešća imaju oficiri do 27 godina starosti iz svih vojnih okruga i rodova, uključujući i devojke;

— kandidati moraju imati visoko vojno obrazovanje;

— da bi učestvovao u projektu, oficir mora imati odlične ocene iz borbene obuke.

Te kriterijume ispunilo je oko 4.500 ljudi, od kojih su oko 100 bile žene. Oni moraju proći kroz nekoliko faza odabira: prvo u jedinici, zatim unutar divizije, a zatim unutar okruga.

Prema rezultatima selekcije u svakom vojnom okrugu će u sledeću fazu proći 12 najboljih iz okruga — ukupno 60 ljudi.

Šezdeset takmičara iz cele Rusije, koji će biti izabrani u svojim okruzima, uputiće se na planinski poligon „Darjal“. Tamo će dve nedelje biti testirana njihova znanja i njihove veštine. Nakon toga ih čeka borbena misija u trajanju od 48 sati u planinama gde će se boriti protiv uslovnog neprijatelja.

U skladu sa rezultatima na kraju te faze, do završnog dela će doći 30 osoba, koje će formirate grupu za specijalne namene.

Narednih pet meseci takmičari će živeti na teritoriji vojne jedinice, gde će prolaziti treninge i obuku. Stečene veštine i umeća primeniće tokom izvršavanja borbenih zadataka na različitim vojnim poligonima širom zemlje u uslovima sličnim borbenim.

U procesu osvetljavanja svih faza eksperimentalnog programa, gledaoci će imati priliku da vide retke kadrove — ekstremno komplikovane borbene zadatke koji zahtevaju iskustvo, izdržljivost i probijanje sopstvenih granica u cilju postizanja određenog cilja.

Za obuku je određeno više od 15 poligona koji se nalaze u raznim klimatskim zonama, od tundre Kolskog poluostrva na severu do planina i pustinja na jugu zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala