„NATO centar“ iz Sofije optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da je bastion Rusije

© Sputnik / Aleksandar MilačićManastir Morača
Manastir Morača - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravoslavna crkva je jedna od važnih karika za jačanje ruskog uticaja na Balkanu i duhovni posrednik u širenju ruske politike, stoji u analizi „Centra za izučavanje demokratije“ sa sjedištem u Bugarskoj, koji se bavi proučavanjem ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

„Preko Pravoslavne crkve Rusija pokreće različite inicijative pod religijskim velom. Paradoksalno, ruska i mnoge pravoslavne crkve u regionu bile su bastioni bivših tajnih službi, a sada jačaju uticaj Kremlja“, tvrde se u istraživanju pod nazivom „Ruski ekonomski uticaj na Balkanu“.

Iako je „Centar za izučavanje demokratije“ u „analizi“ kao problem bez zazora označio pravoslavnu crkvu u tri zemlje - Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, to istraživanje naročito je sa pažnjom propraćeno u Crnoj Gori, čije su vlasti najavile donošenje Zakon o slobodi vjeroispovjesti, za koji Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da je direktno uperen protiv Srpske pravoslavne crkve.

NATO pravoslavnu crkvu smatra za strateškog neprijatelja 

Politički analitičar Boško Vukićević nema dilemu da je u pitanju samo još jedno u nizu istraživanja, koje fabrikuju NATO ispostave u regionu, a što se za „Centar za izučavanje demokratije“ iz Sofije nesumljivo može kazati.

„Narativ NATO ispostave iz Sofije ne iznenađuje. Prisjetićemo se kako je nedavno i američki general Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, u jednom intervjuu istakao da ’Srbija treba da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve, koja je vezana za Rusiju‘. Dakle, koliko god bizarno zvučalo da se najveća vojna alijansa tako uporno bavi jednom vjerskom organizacijom, može se sa sigurnošću utvrditi: NATO zaista Pravoslavnu crkvu smatra neprijateljom u strateškom smislu“, kaže Vukićević za Sputnjik.

© AP Photo / Virginia MayoNATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja...
„NATO centar“ iz Sofije optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da je bastion Rusije - Sputnik Srbija
NATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja...
Iako ovakva tvrdnja naizgled izgleda nevjerovatno, jer zbunjuje podatak da moderna vojna organizacija na tako brutalan način zadire u nečiju vjeru, naš sagovornik smatra da „ona itekako ima svoju opravdanost“.

„Naime, kako Pravoslavna crkva u nekom smislu baštini tradicionalne vrijednosti, a takve vrijednosti na Balkanu podrazumijevaju i da narod ne slijedi isključivo interese stranih sila, već da sam određuje svoj put, onda se motivi frontalnog napada NATO ispostava na Crkvu mogu lakše razumjeti. Crkva ohrabruje narod da ne bude u vazalskom položaju prema bilo kome, a to nije u skladu sa atlantskim diskursom“, obrazlaže Vukićević.

Otimačinu imovine SPC u Crnoj Gori podstiče NATO

Nažalost, imajući sve u vidu, taj analitičar strahuje da bi se komotno moglo utvrditi i da aktuelni pokušaj crnogorskog režima da otme crkvenu imovinu nisu samo odobrili, već su vjerovatno i podstakli NATO i njegove strukture.

„Režim u Podgorici je svjestan da pravljenje partijske crkve i otimanje i valorizovanje crkvene imovine za njega predstavlja krupan zalogaj i da je rizično ići u takav poduhvat po ubrzanom tempu koji je ustanovio, imajući u vidu ogromno i aktivno protivljenje rijeke vjernog naroda takvoj otimačini. No, vjerovatno je od atlantskih struktura dobio instrukcije da u takav rizičan posao uđe bez oklijevanja. Mišljenja sam da će prilikom obavljanja takvog posla kako NATO, tako i crnogorska vlast, doživjeti veliko razočaranje“, uvjeren je Vukićević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala