EU namerava da produži sankcije Rusiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLinija razdvajanja se svodi na geopolitiku...
Linija razdvajanja se svodi na geopolitiku... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja Evropske unije (EU) nameravaju da produže ekonomske sankcije Rusiji, izjavio je novinarima visoki zvaničnik u strukturama EU.
„Lideri EU saslušaće izveštaj Francuske i Nemačke o realizaciji Minskih sporazuma i rezultatima samita u Parizu. Lideri će sa velikom verovatnoćom potvrditi svoju zajedničku posvećenost očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a kako se očekuje sankcije protiv Rusije povezane sa realizacijom Minskih sporazuma biće produžene na novi rok“, rekao je zvaničnik.

Samit lidera zemalja Evropske unije biće održan 12. i 13. decembra.

Ranije je predsedavajući Evropskog saveta Šarl Mišel telefonom razgovarao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. Mišel je nakon tog razgovora na Tviteru napisao da će „EU će nastaviti da podržava put reformi, kao i suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine“.

​Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se 2014. godine zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim. U poslednje vreme u zemljama Evropske unije sve se jasnije čuje mišljenje o potrebi ukidanja antiruskih sankcija.

Sastanak „normandijske četvorke“

Prvi samit za tri godine u „normandijskom formatu“ (Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka) održan je u Parizu 9. decembra.

U zajedničkoj izjavi usvojenoj na kraju sastanka naglašava se da Minski sporazumi ostaju osnova za rad u „normandijskom formatu“. Dokument predviđa povlačenje snaga na tri nova punkta u Donbasu do kraja marta 2020. godine i otvaranje novih kontrolnih punktova u roku od 30 dana. Osim toga, lideri „Normandijske četvorke“ pozvali su na primirje i razmenu zarobljenika prema formuli „svi za sve“ do kraja godine.

Sledeći sastanak „Normandijske četvorke“ trebalo bi da bude održan za četiri meseca. Jedna od osnovnih tema biće organizacija lokalnih izbora u Donbasu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala