EKSKLUZIVNO: Jasna Šekarić dobro zna zašto će Rusima biti teško bez himne

© Foto : YT/Karic fondacijaJasna Šekarić
Jasna Šekarić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koji god da su razlazi zabrane učešća ruskim sportistima pod državnim obeležjima, ta odluka je tragedija za sportiste, kaže za Sputnjik Jasna Šekarić, višestruka olimpijska, svetska i evropska prvakinja u streljaštvu.

Šekarićeva, koja je na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine nastupila pod „olimpijskom zastavom“, dodaje da je status koji su srpski sportisti imali na tim igrama bio degradirajući.

„Ako im je glavni razlog, a pitanje je da li je, doping, šta je onda sa sportistima koji nemaju takav prekršaj? Ne može se to generalizovati. Toga ima u svakom sportu, pojavljuje se sporadično u nekim zemljama, tako da to nije ništa novo, ali onda te sankcije treba da snose sportisti koji treba da ih snose. Ne može to da se odnosi na sve. A ako to gledate sa strane sportista, neko bukvalno propušta svoj trenutak. U nekim sportovima ne trajete dugo, dočekate svojih pet minuta kad ste na vrhuncu i neko vam to uskrati. Meni je to tragično“, kaže Jasna Šekarić.

Jedna od naših najuspešnijih sportistkinja svih vremena dodaje da je to što se desilo ruskim sportistima tragično i da je problem mogao i morao da se reši na drugačiji način.

Poniženja u Barseloni

Prisećajući se odlaska u Barselonu 1992. godine Šekarićeva ističe da je atmosfera u timu bila fantastična, da su se svi međusobno podržavali, ali zbog svega što je prethodilo odlasku na Olimpijske igre nije mogla da se raduje, jer nije išao ceo olimpijski tim.

„Kad smo otišli tamo, niko se nije radovao onako kako je trebalo da se raduje kad se ide na Olimpijske igre. Malo je sve to bilo mučno. Dolazi dan otvaranja, rečeno je da će nam biti dopušteno da idemo, s tim da smo na licu mesta dobili potpuno bele uniforme i mi smo se svi spremili. Trebalo je da se krene i onda smo dobili obaveštenje da ipak ne izlazimo na stadion. To je bilo potpuno degradirajuće za nas kao sportiste. To je bilo neko trenutno razočaranje, u selu smo gledali prenos otvaranja i bilo nam je žao“, priča Šekarićeva.
© AFP 2023 / OLIVIER MORINJasna Šekarić nosi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 8. avgusta 2008.
EKSKLUZIVNO: Jasna Šekarić dobro zna zašto će Rusima biti teško bez himne - Sputnik Srbija
Jasna Šekarić nosi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 8. avgusta 2008.

Ona podseća da je streljački tim tadašnje SRJ jedini osvojio medalje u Barseloni i dodaje da ne zna koliko je sve što se događalo „van terena“ uticalo na njihovu formu, jer streljaštvo je takav sport u kojem „ili si spreman ili nisi i ne može neki inat da ti da dodatni vetar u leđa“.

Jasna Šekarić naglašava da u to vreme niko nije prigovarao našim sportistima što učestvuju na Olimpijskim igrama pod olimpijskom zastavom.

Izvršni komitet Svetske antidoping agencije ( VADA) saopštio da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Ruski sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim, ni na svetskim prvenstvima pod nacionalnom zastavom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala