Prekid vatre, razmena zarobljenika, nastavak pregovora — rezultat sastanka Putin-Zelenski /video/

© AP Photo / Christophe Petit TessonLideri "normandijske četvorke" na samitu u Jelisejskoj palati
Lideri normandijske četvorke na samitu u Jelisejskoj palati - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Jelisejskoj palati u Parizu održan je samit lidera „normandijske četvorke“. Četiri lidera, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, sastali su se kako bi razmatrali mišljenje o situaciji u Ukrajini.

Četiri lidera „normandijske četvorke“ usvojila su zajedničko saopštenje koje sadrži tri tačke: „Hitne mere za stabilizaciju situacije u ratnoj zoni“, „Mere za realizaciju političkih tačaka Minskih sporazuma“ i „Nastavak“.

U dokumentu se navodi da su Minski sporazumi osnova za nastavak rada „normandijske četvorke“. Ona sadrži zainteresovanost svih članica za dogovor o specijalnom statusu regiona. Predviđa se i povlačenje snaga (Ukrajine i nepriznatih republika) u tri nove tačke u Donbasu do kraja maja 2020. godine, kao i otvaranje novih prelaznih punktova u narednih mesec dana.

Lideri „normandijske četvorke“ su pozvali kontakt-grupu da osigura razmenu zarobljenika po principu svi za sve do kraja godine.

Putin: Samit veoma koristan

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da je rad „normandijskog samita“ bio veoma koristan. On je istakao da će Rusija činiti sve kako bi dala svoj doprinos procesu rešavanja situacije u Ukrajini.
„Veoma smo zahvalni (liderima Francuske i Nemačke) što su posvetili toliko pažnje ovom pitanju i uložili toliko napora kako bi se postiglo konačno rešenje. Sa svoje strane, Rusija će učiniti sve da doprinese ovom poslu“, istakao je Putin.
Predsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, dolaze na samit normandijske četvorke u Jelisejskoj palati u Parizu - Sputnik Srbija
Putin zadovoljan razgovorom sa Zelenskim

Putin je naveo da je u zajedničkoj izjavi samita naglašen značaj direktnog dijaloga sukobljenih strana na istoku Ukrajine.

„Usvojen je završni zajednički dokument koji je potvrdio da ne postoji alternativa stroge i dosledne primene Minskih sporazuma od 12. januara 2015. godine“, saopštio je Putin.

Predsednik Rusije je konstatovao „otopljavanje“ u rešavanju krize u Ukrajini.

„Da li postoji otopljavanje? Mislim da postoji“, rekao je ruski lider. „Kako? Prvo, već je izvršena razmena zatvorenika. To se dogodilo. Postigli smo povlačenje snaga na tri punkta. To se dogodilo. Sreli smo se sada u normandijskom formatu i razgovarali o veoma važnom širokom spektru pitanja, a po mnogima od njih smo postigli napredak. To se dogodilo“, objasnio je Putin.

On smatra da nam „sve ovo zajedno daje osnova da verujemo da se proces razvija u pravom smeru“. Putin je, takođe, naglasio da će Rusija učiniti sve da se svi problemi i nerešena pitanja konačno reše.

Zelenski: Spremni za realizaciju sporazuma iz Pariza

Na konferenciji za medije predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da je na sastanku pokrenuo pitanje ponovnog preuzimanja kontrole nad granicom sa Rusijom od strane Kijeva i da se nada da će se vratiti na ovo pitanje na sledećem sastanku za četiri meseca.

Zelenski je naveo da je Kijev spreman da realizuje sporazume postignute u Parizu, ali da je to „dvosmerna ulica“.

„Nadamo se da će se svi sporazumi poštovati, ali shvatamo da će samo konkretne akcije biti potvrda spremnosti svih za mir. Mi smo, sa svoje strane, spremni da realizujemo sporazume, ali to je dvosmerna ulica“, izjavio je Zelenski.

Lideri normandijske četvorke na samitu u Parizu - Sputnik Srbija
Na samitu „normandijske četvorke“ razmatran zajednički dokument

Zelenski je, takođe, istakao da nikada neće pristati na federalizaciju Ukrajine i neće dozvoliti pritisak na spoljnu politiku zemlje.

„Ukrajina je unitarna država, to je nepromenljivi član Ustava Ukrajine i neprikosnoveni princip postojanja države“, rekao je Zelenski.

Komentarišući održavanje izbora u Donbasu, Zelenski je rekao da su lokalni izbori u Donbasu mogući samo prema ukrajinskom zakonu i standardima OEBS-a.

On je saopštio da je na sastanku lidera „naglašena potreba za povlačenjem svih stranih formacija i vojne tehnike“.

Zelenski je dodao i da ne razume kako da kontroliše poštovanje potpunog primirja u Donbasu, pošto su se ranije takvi sporazumi narušavali.

Ukrajinski lider je dodao i da je na sastanku sa ruskim kolegom razgovarao o tranzitu gasa.

„Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Ruske Federacije razgovarao sam o tome (tranzitu gasa). Čini mi se da smo deblokirali to pitanje. I sada će se na nivou savetnika razmatrati mogućnost, format, obim, cena i drugi detalji sporazuma o tranzitu gasa, jer je to veoma važno za sve“, objasnio je Zelenski.

Predsednik Rusije je, sa svoje strane, saopštio da bi gas za Ukrajinu mogao biti 25 odsto jeftiniji nego sada, „ukoliko se dogovorimo o zajedničkom poštenom radu“.

Produktivan sastanak

Na konferenciji za štampu na kraju sastanka predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da sama činjenica da se lideri nalaze jedan pored drugog, pokazuje kredibilno ponovno pokretanje mirovnih pregovora. Makron je pozdravio „političku hrabrost“ ukrajinskog predsednika, za kojeg je sastanak u „normandijskom formatu“ bio prvi.

„Danas je zaista postignuto mnogo. Ovo je prvi susret predsednika (Rusije Vladimira) Putina i predsednika Zelenskog od aprila 2019. godine nakon izbora gospodina Zelenskog. I hteo bih da se zahvalim na ovoj istinskoj odlučnosti i hrabrosti koju je pokazao u neposrednom rešavanju sukoba u svojoj zemlji“, rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Diskusije na sastanku „normandijske četvorke“ omogućile su napredak u mnogim pitanjima u rešavanju ukrajinske krize, uključujući razmenu zarobljenika, dodao je francuski predsednik. Prema njegovim rečima, od rešavanja situacije u Ukrajini zavisi stabilnost evropskog kontineta i izgradnja nove arhitekture. On je istakao da bi novi sastanak u „normandijskom formatu“ trebalo da bude održan u roku od četiri meseca, ali nije naveo tačan datum sastanka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su se lideri „četvorke“ dogovorili da postoji potreba koordinisanja političkih koraka za održavanje lokalnih izbora u Donbasu. Ona je istakla da su svi učesnici samita pokazali dobru volju za političkim rešavanjem situacije u Donbasu. Nemačka kancelarka je navela da su se lideri „normandijske četvorke“ na sastanku u Parizu složili da se pridržavaju Štajnmajerove formule.

„Uz sve probleme koje realno posmatramo, veoma sam zadovoljna ovim susretom“, zaključila je Merkelova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala