Stokholm: Uručena Nobelova nagrada Peteru Handkeu /video/

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDŠvedski kralj Karl Gustav uručuje Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu na ceremoniji dodele nagrada u Stokholmu
Švedski kralj Karl Gustav uručuje Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu na ceremoniji dodele nagrada u Stokholmu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedski kralj Karl Gustav uručio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, a poljskoj književnici Olgi Tokačuk za prošlu godinu.

Nobelova nagrada uručena je i za fiziku (Džejmsu Piblsu, Mišelu Majoru i Didijeu Keluzu za doprinos u razumevanju evolucije univerzuma i Zemljinog mesta u svemiru), za medicinu (Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci za otkriće kako ćelije osećaju i prilagođavaju se dostupnosti kiseonika).

Dobitnici nagrade za hemiju su Džon B. Gudenou, Stenli Vajtingam i Akira Jošino za razvoj litijum-jonskih baterija, dok su priznanje za ekonomiju zaslužili Abhidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svetu.

Nobelova nagrada za mir ranije danas u Oslu je uručena premijeru Etiopije Abiju Ahmedu zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Odluku da nagrada bude dodeljena Handkeu izazvala je mnogo bure. Većina zemalja regiona zbog Handkea je bojkotovala ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Albanije. Bojkotu se potom pridružila i Turska. 

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDDobitnici Nobelove nagrade za književnost - poljska književnica Olga Tokarčuk i austrijski pisac Peter Handke na ceremoniji dodele nagrade u Stokholmu
Stokholm: Uručena Nobelova nagrada Peteru Handkeu /video/ - Sputnik Srbija
Dobitnici Nobelove nagrade za književnost - poljska književnica Olga Tokarčuk i austrijski pisac Peter Handke na ceremoniji dodele nagrade u Stokholmu

Danas su tokom uručenja na ulicama glavnog grada Švedske održani skupovi demonstranata koji se protive odluci Akademije da se Handkeu dodeli najprestižnija nagrada za književnost, prenose strani mediji. Takođe, održan je i jedan skup podrške koji su organizovali Srbi iz Republike Srpske.

Vučić čestitao Handkeu: Kao da je Nobela dobio neko od nas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, uputio je večeras čestitku austrijskom piscu.

„Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jeste nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca“, naveo je Vučić u čestitki Handkeu.

„Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da ju je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg nobelovca“, istakao je predsednik Srbije.

„Nadam se, dragi prijatelju, Vašoj skoroj poseti Srbiji“, navodi se takođe u Vučićevoj čestitki.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala