Što pametniji, to opasniji: Sve veći broj povreda zbog korišćenja mobilnih telefona

© Foto : PixabaySmartfon
Smartfon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu JAMA pokazalo je porast povreda povezanih sa upotrebom mobilnih telefona u poslednjih 20 godina.

Studija je analizirala podatke nacionalnih službi za hitne slučajeve i pokazala da su povrede bile manje učestale do 2007. godine, kada je, na primer, ajfon prvi put pušten na tržište.

Ubrzo su nakon toga povrede povezane s telefonima počele dramatično da rastu.

Prema studiji, najviše povreda trpe vrat, lice, oči, nos, uši i glava, prenosi B 92.

CC0 / piksabej / Raste broj smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom mobilnih telefona
Što pametniji, to opasniji: Sve veći broj povreda zbog korišćenja mobilnih telefona - Sputnik Srbija
Raste broj smrtnih slučajeva povezanih sa upotrebom mobilnih telefona

Ometanje u vožnji i slanje poruka tokom šetnje bili su glavni uzroci povreda ljudi starosne dobi od 13 do 29 godina. Deca do 13 godina najčešće su se povređivala samim telefonom, zbog veličine i težine današnjih „pametnih“ uređaja.

Ranije studije su zaključile da čak i samo korišćenje pametnog telefona može da šteti vašem vratu i kičmi, zato što se na svaki centimetar za koji nagnete glavu prema napred iz neutralnog položaja udvostruči pritisak na kičmu.

Pored porasta broja povreda povezanih sa mobilnim telefonom, postoji i stalni porast smrtnih slučajeva. U 2018. godini američki Nacionalni savet za bezbednost zabeležio je 2.841 osobu koja je umrla u nesrećama uzrokovanim zbog nepažnje i rastrojenosti, dok neka druga istraživanja govore o više od 6.000 smrti pešaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala