Putin: U Donbasu se može desiti druga Srebrenica

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu građana Donbasa.

„Ukrajinska strana stalno insistira — pustite naše vojnike blizu granice. Mogu da zamislim šta bi se potom desilo. Ponovila bi se Srebrenica“, rekao je Putin.

Videli smo kako je predsednik Vladimir Zelenski vodio razgovore s nacionalistima, rekao je Putin.

„Jasno je ko je tamo jači. I šta će se desiti? Ko će njima rukovoditi kada uđu na teritorije na kojima nema garancija za ljude“, upitao je Putin na sednici Saveta za ljudska prava.

On je dodao da je do jedan sat ujutro u Parizu razgovarao sa Zelenskim o mogućnosti progona ljudi koji žive u Luganskoj i Donjeckoj narodnoj republici (LNR i DNR).

„Do danas nije usvojen zakon o amnestiji, iako se o tome razgovara još od 2015. godine. Bilo je dogovoreno da zakon bude usvojen, nekakva rešenja postoje, ali ništa nije sprovedeno“, rekao je Putin.

Ukrajina insistira da se kontrola granice prema Rusiji prebaci na Kijev pre izbora u Donbasu.

To je, međutim, u suprotnosti s Minskim sporazumima kojima je predviđeno primirje, oslobađanje zarobljenika, povlačenje oružanih snaga i stvaranje autonomnih regiona.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala