Pismo visokog predstavnika otkriva: Kosovo „jasan prioritet“ EU

© AP Photo / Virginia MayoĐozep Borelj
Đozep Borelj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki predstavnik EU Đozep Borelj kaže da će prioritet njegovog rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkana, kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

„Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova“, naveo je Borelj u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, u koje je Tanjug imao uvid.

Borelj je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneo svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU.

Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borelj je izneo i dva „jasna prioriteta“ koji bi spoljne poslove EU trebalo da učine efikasnijim i više strateški orijentisanim.

Prema njegovim rečima, prvi prioritet EU tiče se neposrednog susedstva, a drugi odnosa sa najvećim geostrateškim igračima u svetu.

„Na prvom mestu, moramo čvrsto da usidrimo Zapadni Balkan za EU“, navodi Borelj u svom pismu.

On dodaje da su „zaustavljanje konflikta i izlečenje rana“ u neposrednom okruženju važni za „stabilnost i bezbednost same EU“.

„Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova, kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti“, kaže Borelj.

Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje-članice EU dogovore kako će voditi proces proširenja.

On dodaje da će na tome raditi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala