Odlični odnosi Grčke i Srbije: Vučiću Zlatna medalja za zasluge Grada Atine /foto/

© PREDSEDNISTVO SRBIJEAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija ima značajnu podršku Grčke na evropskom putu, kao što Grčka, prijateljska zemlja, može uvek da računa na podršku Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Atini. Odnosi dveju zemalja su odlični, ocenio je srpski predsednik, kojem je tokom posete uručena Zlatna medalja za zasluge Atine.

Gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručio je danas Zlatnu medalju za zasluge Atine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Bakojani je istakao da je Zlatna medalja, koju je dodelio predsedniku Srbije, priznanje za doprinos velikom prijateljstvu koje povezuje srpski i grčki narod, kao i znak poštovanja prema njegovoj ličnosti.

Predsednik Vučić je poručio da je odlikovanje velika čast za Srbiju i njega lično, ali i ogromna obaveza i podstrek za rad na daljem unapređenju dobrih, ali pre svega, bratskih odnosa dveju zemalja i dvaju naroda.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Pre sastanka sa gradonačelnikom Atine, Vučić je danas, prvog dana posete Grčkoj, razgovarao sa predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Bolje saobraćajno povezivanje Grčke i Srbije

Oni su razgovarali o boljem saobraćajnom povezivanju dveju zemalja u okviru inicijative „Pojas i put“, o čemu će, kako je rekao Vučić novinarima, razgovarati sutra i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

On je ukazao da Grčka ima odličnu prugu od Atine do Soluna, ali da je ostao deo od Soluna do Severne Makedonije.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEProkopis Pavlopulos i Aleksandar Vučić
Odlični odnosi Grčke i Srbije: Vučiću Zlatna medalja za zasluge Grada Atine /foto/ - Sputnik Srbija
Prokopis Pavlopulos i Aleksandar Vučić

„Pruga kroz Severnu Makedoniju je jednokolosečna, to bi moralo da se promeni. Mi moramo sve da promenimo i sve da izgradimo i spremni smo da uđemo u taj aranžman u okviru ’Pojasa i puta‘. Sa našim grčkim prijateljima smo razgovarali jer mislimo da bi oni time dobili mnogo veći broj turista“, rekao je predsednik.

Izgradnja brze pruge, kako je naveo, od Beograda do Niša kojom vozovi idu 200 kilometara na čas, zatim od Niša do granice sa Severnom Makedonijom gde idu 120 do 160 kilometara na čas, značila bi da se brže stiže na Halkidiki i do Soluna.

View this post on Instagram

Sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Grčke predvođeni dvojicom predsednika.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

„Da ne pričam koliko je to značajno za teretni saobraćaj i koliko toga bi moglo da se izvozi iz luke Pirej do Beograda, Budimpešte i Beča, do čitave Centralne Evrope“, istakao je on.

Vučić kaže i da je pre nekoliko dana o tome telefonom razgovarao i sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom i da je i Severna Makedonija spremna da uđe u tu inicijativu.

„Mi to moramo da uradimo zbog našeg investicionog plana koji planiramo da predočimo i predložimo“, naveo je Vučić.

Šta Atina misli o „malom Šengenu“

Upitan kako Atina gleda na inicijativu „mali Šengen“ sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Vučić kaže da ne misli da se Grčka u to meša, jer je to tržište za njih malo.

„To je suviše malo za njih, oni imaju veće ciljeve, ali umeju da pokažu poštovanje i hvala im na tome“, rekao je Vučić.
View this post on Instagram

Predsednik Vučić položio je venac na spomenik Neznanom junaku.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Govoreći o odnosu sa Grčkom, Vučić kaže da se Grci i Srbi tradicionalno vole, ali da bi sada trebalo da preduzmu i više od toga kako bi saradnja bila još bolja.

„Srbi vole Grke, ne postoji nijedan narod u EU koji je popularniji u Srbiji od Grka i čini mi se da ni na Zapadnom Balkanu niko u Grčkoj nije popularniji od Srba. Verujem da će ekonomska saradnja, razvijanje odnosa i pristup koji Grčka ima prema Kosovu doprineti učvršćivanju i snaženju odnosa i stvaranju novih veza između dve prijateljske i bratske zemlje“, zaključio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala