Lavrov u Vašingtonu: Kongres gori od želje da uništi naše odnose

© AP Photo / Alex BrandonMajk Pompeo i Sergej Lavrov
Majk Pompeo i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je na sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom potvrdio predlog Rusije o produžavanju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja do kraja ove godine.

Lavrov je dodao da je sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom prošao u atmosferi uzajamnog razumevanja.

„Situacija je veoma ozbiljna. Ostao je samo jedan važeći sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – mislim na Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju. Mi smo ponovili svoj predlog da se sporazum produži“, istakao je Lavrov na konferenciji za medije.

On je dodao da Rusija smatra da je važno da se ovaj Sporazum „produži što pre to bolje, do kraja ove godine, kao što je nedavno predlagao predsednik Rusije Vladimir Putin“.

Ruski ministar je napomenuo da je na sastanku posebna pažnja bila posvećena „strateškoj stabilnosti, stanju u oblasti kontrole naoružanja i neširenja oružja“.

On je istakao da je Rusija ponudila Sjedinjenim Američkim Državama „sve varijante“ produženja Sporazuma o strateškom naoružanju“.

Sudbina sporazuma ostaje u rukama Vašingtona, rekao je ruski ministar.

„Ovaj datum je 5. februar 2021. Do tog datuma sve ostaje u našim rukama, u rukama Vašingtona. Naši predlozi su na stolu, sada treba da rešava Vašington“, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da li postoji datum posle kojeg neće moći da se produžiti Sporazum o strateškom naoružanju.

Ministar spoljnih poslova Rusije naveo je da su obe strane, i Rusija i Sjedinjene Američke Države, zainteresovane da sarađuju u različitim oblastima gde mogu da postignu rezultate.

„Shvatamo unutrašnju situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, ali obe strane su zainteresovane za rad u oblastima u kojima možemo postići rezultate“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

O ruskim gasovodima

Ruski projekti „Severni tok 2“ i „Turski tok“ počeće sa radom bez obzira na američke sankcije, saopštio je ruski ministar.

„Uveravam vas da ni ’Severni tok 2‘ ni ’Turski tok‘ neće biti zaustavljeni“, naglasio je Lavrov.

„Što se tiče nacrta američkog vojnog budžeta, prema mom mišljenju, Kongres gori od želje da učini sve kako bi uništio naše odnose“, konstatovao je Lavrov. 

On je naglasio da je ruska strana navikla na takve napade i da zna kako na njih da odgovori.

Američki predsednik svestan je koristi od dobrih odnosa sa Rusijom, ali u Sjedinjenim Američkim Državama postoje snage koje ne dele ovo gledište i mešaju se u uspostavljanje kontakata između dveju zemalja.

„Tramp iskreno shvata korist za Amerikance, za američki biznis, za SAD u celini i za situaciju u svetu od dobrih odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Odnosi koji bi trebalo da se zasnivaju na balansu interesa, na pragmatizmu i obostranoj koristi“, istakao je Lavrov.

„Znamo da u Sjedinjenim Američkim Državama ne dele svi naš stav. Oni na sve načine pokušavaju da uspore normalizaciju naših odnosa i pokušavaju da (Rusiji) nametnu novim sankcijama“, ocenio je Lavrov i dodao da Rusija ne sumnja u iskrenost predsednika Trampa.

O Trampovoj poseti Moskvi

Šef ruske diplomatije rekao je novinarima da američki predsednik razmatra poziv ruskog lidera Vladimira Putina da poseti Moskvu u maju sledeće godine.

Ministar je podsetio da je predsednik Putin, tokom njihovog sastanka u Japanu na marginama samita G20, pozvao Trampa na proslavu Dana pobede 9. maja sledeće godine u Moskvi.

„Danas sam po nalogu predsednika potvrdio ovaj poziv. Predsednik Tramp ga razmatra. Nadamo se da će, ukoliko se pruži takva mogućnost, biti moguće održati i bilateralni razgovor u punom formatu“, objasnio je Lavrov.

Zelenski da ispuni obećanja

Komentarišući situaciju u Ukrajini Lavrov je rekao da Rusija očekuje da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski neće podleći pozivima nacionalista i da će težiti da ispuni svoja obećanja i zaustavi rat.

„Suština celog problema je direktan dijalog između Kijeva, Donjecka i Luganska. Činjenica da sada nacionalisti i neonacisti u Ukrajini prave predstavu zahtevajući od Zelenskog da ne izda svoju domovinu, ne kapitulira, ne dozvoli veleizdaju... to je usmereno na sprečavanje svakog rešenja krize, da se prati poslovica — nekom rat, nekom brat“, rekao je Lavrov.

„Očekujemo da će se predsednik Zelenski strogo držati svog predizbornog obećanja da zaustavi rat i prekine pogibiju ljudi“, zaključio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala