Drama na ruskoj Čukotki: Čopor polarnih medveda opkolio selo /video, foto/

© Sputnik / Valerij Meljnikov / Uđi u bazu fotografijaBeli medved
Beli medved - Sputnik Srbija
Pratite nas
Desetine polarnih medveda spustilo se u selo na Dalekom severu Rusije tražeći hranu. Naselje je stavljeno pod opsadu, a vlasti i volonteri trudili su se da spreče incidente između ljudi i medveda.

U selu Rirkajpij, u kojem živi oko 600 ljudi, prošle godine se pojavilo „samo“ 28 medveda. Međutim, ove godine je naišao ogroman čopor.

Broj medveda konstantno raste. Do sada su na rtu Kožnevnikov primećena najmanje 64 polarna medveda. Na tim lokacijama je postavljeno mesto za hranjenje kako bi se namamili medvedi iz sela, izjavio je zamenik direktora regionalne Službe za zaštitu životinja Jegor Vereščagin.

​Migracija medveda stavila je Rirkajpij pod opsadu, svi javni događaji su otkazani, a deci je dozvoljeno da idu u školu samo autobusom. Ulicama patroliraju pripadnici i volonteri medveđe patrole.

Susreti sa belim medvedima su izuzetno opasni. Poslednja nesreća u selu se dogodila 2011. godine, kada je jednog njegovog stanovnika ubio polarni medved.

​Inače, ove godine more se zaledilo dve nedelje kasnije nego obično. Led je i dalje nepostojan, pa je kretanje medveda otežano. Očekuje se da će tokom ovog meseca postati dovoljno čvrst i da će se zbog toga okončati i medveđa opsada sela Rirkajpij.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala