Bivša ruska olimpijska klizačica: Rusija diskriminisana na nacionalnoj osnovi

© Sputnik / Miloš ĆurčinBivša olimpijska šampionka u brzom klizanju i poslanica Državne dume Rusije Svetlana Žurova
Bivša olimpijska šampionka u brzom klizanju i poslanica Državne dume Rusije Svetlana Žurova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Branićemo naše sportiste na sudu i nadamo se pravednoj odluci, rekla je Svetlana Žurova, bivša olimpijska klizačica, poslanica Državne dume Rusije, komentarišući odluku Svetske antidoping agencije da se ruskim sportistima zabrani da nastupaju na svetskim događajima u naredne četiri godine.

„Prvo treba da sačekamo i da vidimo kakvu će odluku doneti Ruska antidoping agencija (RUSADA). RUSADA će ili odbaciti ili prihvatiti tu rezoluciju. Ako ne prihvati, obratićemo se Sportskom arbitražnom sudu. Na kraju krajeva, ja kao stručnjak smatram da mi tamo treba čvrsto da se založimo za to da se sportistima dozvoli da se takmiče. Njima ni sada niko ne zabranjuje da se takmiče. Postoje pogrešne interpretacije medija koji pišu da su sportistima zabranili da se takmiče. Ne, to nisu zabranili sportistima, nego Rusima. Odnosno, sportista može da se takmiči, a sportista Rus ne može“, objasnila je Žukova.

Svetlana Horkina - Sputnik Srbija
Ruska gimnastičarka: VADA može uništiti sav međunarodni sport

Ona je dodala da će se Rusija boriti za prava sportista, jer je to kršenje olimpijske povelje. Rusija je, prema njenim rečima, diskriminisana na nacionalnoj osnovi i na to se treba fokusirati.

„Mi ćemo sigurno braniti naše sportiste na sudu i nadamo se pravednoj odluci. Sportski arbitražni sud je donosio odluke i u korist Rusije i pojedinačnih sportista kada im je VADA oduzimala medalje. Zbog toga treba pripremiti ozbiljne argumente, zašto je ova odluka nepravedna prema ruskim sportistima i zato što predstavlja kršenje njihovih prava, ljudskih prava, prava sportiste da predstavlja svoju zemlju gde se rodio i živeo, svoje najbliže i porodicu. Sportista ne predstavlja Ministarstvo sporta ili zvaničnike, koji bi, kako VADA tvrdi, mogli manipulisati rezultatima uzoraka. Nije u redu da se sportisti uskrati pravo da predstavlja svoju zemlju“, zaključila je sportistkinja.

Izvršni komitet VADA je saopštio ranije da je Rusija izgubila pravo da organizuje međunarodna sportska takmičenja i podnosi zahteve za njihovu organizaciju. Sportisti ne mogu da učestvuju ni na olimpijskim ni na svetskim smotrama pod nacionalnom zastavom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala