Vašington dočekuje Lavrova, sprema se sastanak s Trampom

© AP Photo / Russian Foreign MinistryDonald Tramp i Sergej Lavrov
Donald Tramp i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar SAD Majk Pompeo i šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov sastaće se u Vašingtonu 10. decembra, saopštio je Stejt department.

Stejt department je u kratkom saopštenju naveo da strane planiraju da razgovaraju „o širokom krugu regionalnih i bilateralnih problema“.

Američki mediji su, komentarišući saopštenje, skrenuli pažnju da će sastanak biti održan narednog dana, posle pregovora u „normandijskom formatu“. Osim toga, i u Vašingtonu, i u Moskvi, po njihovom mišljenju, postoji zabrinutost zbog problema u vezi sa Iranom i Severnom Korejom, koja treba da postanu predmet razgovora.

Protest opozicije na Trgu nezavisnosti u Kijevu uoči samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Protest opozicije u Kijevu uoči samita „normandijske četvorke“

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O‘Brajan saopštio je da Bela kuća radi, takođe, na sastanku Lavrova i Donalda Trampa u okviru posete šefa ruske diplomatije.

„Moraćete da sačekate i videćete. Međutim, ja mislim da postoji verovatnoća da će se to desiti. Mi ćemo raditi na tome“, rekao je O‘Brajan u intervjuu Si-Bi-Esu o mogućem sastanku Trampa i Lavrova.

Odgovarajući na pitanje šta je cilj susreta, on je odgovorio da je stvar u „reciprocitetu“.

„Kada je Pompeo krenuo u Rusiju, Vladimir Putin se sastao sa njim. Mislim da je to pitanje reciprociteta. To je nešto što mi tražimo. Međutim, mi takođe tragamo za nekim drugim stvarima. Videćemo da li ih možemo dobiti“, naglasio je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost.

On je dodao da će na sastanku Trampa i Lavrova biti reči o kontroli naoružanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala