Turska se i dalje nada američkim lovcima

© AP Photo / Alex BrandonAmerički lovac F-35 preleće iznad Bele kuće tokom sastanka predsednika Poljske Andžeja Dude i američkog predsednika Donalda Trampa
Američki lovac F-35 preleće iznad Bele kuće tokom sastanka predsednika Poljske Andžeja Dude i američkog predsednika Donalda Trampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rano je govoriti o turskoj kupovini ruskih lovaca, Ankara se i dalje nada da će dobiti američke avione F-35, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar za televiziju NTV.

„U ovoj fazi je rano govoriti da li ćemo kupovati ruske lovce. Treba sačekati i videti kako će se razvijati situacija. Turska je nezavisna država i ona će uraditi to što smatra da je potrebno. Ako SAD odbiju da realizuju svoje obaveze o isporukama F-35, mi možemo naći drugog isporučioca. U svetu se proizvodi mnogo aviona i nije problem naći zamenu. Međutim, mi želimo da sarađujemo sa SAD, jer su oni naši partneri“, rekao je Akar.

Avion F-35 izraelskih vazdušnih snaga  - Sputnik Srbija
Šta F-35 radi ako zapuca S-400

On je dodao da je Ankara više puta objašnjavala ovu situaciju svojim američkim partnerima i predsednik SAD Donald Tramp priznaje da je ona pravilna.

„Tramp je takođe govorio svojim kolegama: ’Oni (Turska) su platili, a vi im ne dajete avione? Kakva je to logika.‘ Mi nismo klijenti, već partneri u tom programu. Mi smo platili tranš, ispunili smo sve uslove. Sistem šifrovanja F-35 ne nameravamo nikome da predajemo. Za nas je to takođe važno. Mi smo predložili da se formira komisija i Tramp je to podržao“, dodao je turski ministar.

Situacija u Siriji

Zahvaljujući rusko-turskom memorandumu o Siriji, incidenti sa kurdskim snagama su postali ređi, izjavio je Hulusi Akar.

„Mi smo potpisali sporazum sa Rusijom, ali mi vidimo da JPG (kurdske snage na severu Sirije) nisu u potpunosti izašle, nastavljaju se prilično ozbiljni napadi. Međutim, broj incidenata se postepeno smanjuje, jer smo mi stalno na vezi sa ruskim partnerima i oni preduzimaju napore u tom pravcu“, naglasio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala