Sudbina Donbasa na stolu: Pariz dočekuje Putina i Zelenskog

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bilateralni sastanak predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, biće održan u Jelisejskoj palati nakon završetka razgovora lidera „normandijske četvorke“ (Nemačka, Rusija, Francuska, Ukrajina), saopštio je dopisnik Sputnjika iz Pariza.

Sastanak „četvorke“ bi trebalo da počne oko 16.00 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon čega je planirana konferencija za štampu. Očekuje se da će razgovori trajati 2 sata i 45 minuta.

Uoči sastanka planiran je niz bilateralnih susreta. Između ostalog, Putin će razgovarati sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel i francuskim liderom Emanuelom Makronom.

Nakon toga, biće održan sastanak Putina i Zelenskog. Koliko tačno će trajati, zavisiće od lidera dve države, saopštio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.

U sastav ruske delegacije će se naći šef Gasproma Aleksej Miler, ministar energetike Aleksandar Novak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pomoćnik predsednika Vladimir Surkov i šef diplomatije Sergej Lavrov.

Kako piše list „Komersant“, pozivajući se na neimenovane izvore u ruskoj vlasti, Rusija će se držati čvrste pozicije po pitanju realizacije Minskih sporazuma.

Protest opozicije na Trgu nezavisnosti u Kijevu uoči samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Protest opozicije u Kijevu uoči samita „normandijske četvorke“

Izvor lista je objasnio da je za Ukrajinu predstojeći sastanak u Parizu politički akt, dok je za Rusiju radni susret.

„Ako je u sporazumu napisano da izbori treba da budu prevremeni, znači, oni se ne mogu kombinovati sa redovnim. Niko ništa neće menjati“, dodao je on.

Prema mišljenju neimenovanog izvora, plan Kijeva da revidira Minski sporazum neće biti realizovan. On je podsetio da su Pariz i Berlin više puta govorili da dokument nema alternativu.

„Normandijski format“ je diplomatska grupa koju čine predstavnici Nemačke, Rusije, Francuske i Ukrajine za rešavanje situacije u Donbasu. Format se pojavio u junu 2014. godine i tada su tokom obeležavanja 70. godišnjice invazije saveznika u Normandiji lideri četiri države prvi put razgovarali o deeskalaciji situacije na jugoistoku Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala