Sava Vladislavić ponovo među Srbima /video/

© Velimir IvanovićNaslovna strana romana „Durbin grofa Save Vladislavića“, Velimira Ivanovića.
Naslovna strana romana „Durbin grofa Save Vladislavića“, Velimira Ivanovića. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čitavih pet godina ozbiljnog istraživanja bilo je potrebno Velimiru Ivanoviću da istraži i opiše veoma bogatu životnu priču srpskog grofa i objavi je u knjizi simboličnog naslova „Durbin grofa Save Vladislavića“.

Romansiranu biografiju koju je objavio „Alo medija sistem“, beogradskoj publici predstavili su profesor Darko Tanasković, istoričar Vladimir Davidović i Branko Vukomanović, potomak čuvenog grofa. Oni su istakli značaj ove knjige, koja nam, prva posle Dučića, vraća u javnost nepravedno zaboravljenog velikog grofa.

Teško je u jednoj knjizi nabrojati sve ono što je Sava uradio za svoju zemlju, za Rusiju, ali i za one zemlje koje je posetio pre nego što su mu Rusi prezimenu dodali Raguzinski, po Dubrovniku (Raguzi), odakle je započeo svoje veliko putovanje. Mletačka republika, Turska, Rusija... samo su neke od zemalja u kojima je živeo i radio.

Rusija ga pamti, između ostalog i po tome što je poklonio Petru Velikom etiopskog roba Hanibala, čiji će potomak postati veliki Puškin, po tome što je napravio granicu sa Kinom i na samoj granici osnovao grad Troickosavsk, po tome što je osnovao obaveštajnu službu... Srpske zemlje, između ostalog i po tome što je bio jedan od pokretača ustanka u Hercegovini, po osnivanju gimnazije u Karlovcu...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala