Rusiju torpeduju sa svih strana — pa i preko sporta

© AFP 2023 / ALEXANDER NEMENOVSedište Olimpijskog komiteta Rusije
Sedište Olimpijskog komiteta Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvorogodišnja zabrana ruskim sportistima da se takmiče na najvećim svetskim sportskim manifestacijama politički je čin, smatraju sagovornici Sputnjika.

Već nekoliko puta Svetska antidoping agencija (VADA) pokazala je da nema milosti prema Rusiji i ruskim sportistima, kaže profesor međunarodnih odnosa i sportskog novinarstva Dimitrije Mihajlović, sa moskovskog Univerziteta prijateljstva. Rusija je, nakon bekstva u Ameriku Grigorija Rodčenkova, nekadašnjeg šefa moskovske antidoping laboratorije, nastojala da popravi utisak o sebi.

„Interesantno je da VADA pokušava da diskriminiše Rusiju, dok je sa druge strane Norveška, čiji su sportisti, uglavnom skijaši i biatlonisti, na papiru teško bolesni i koriste ozbiljne preparate koji nisu dozvoljeni takozvanim zdravim sportistima, a nastupaju pod svojom zastavom. Ja tu vidim dvostruke aršine“, kaže Mihajlović.

Veliki udarac za ruski sport

U Rusiji vlada veliko razočaranje odlukom Izvršnog komiteta VADA i na odluku će sigurno uslediti žalba, dodaje naš sagovornik, tako da ćemo za 21 dan znati konačnu odluku. Međutim, u Moskvi vlada uverenje da su šanse da odluka VADA bude preinačena veoma male.

„Rusi najverovatnije neće u naredne četiri godine moći da nastupaju pod svojom zastavom, što je veliki udarac za sport“, zaključuje Mihajlović.
© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIPredsednik VADA ser Krejg Ridi.
Rusiju torpeduju sa svih strana — pa i preko sporta - Sputnik Srbija
Predsednik VADA ser Krejg Ridi.

Da se radi o političkoj odluci smatra i čuveni sportski novinar Dobrivoje Bobi Janković. On u optužbama za korupciju protiv nekadašnjih šefova FIFA i UEFA, Sepa Blatera i Mišela Platinija, takođe vidi pokušaje kompromitovanja ruskog sporta. Navodi i primer teniserke Marije Šarapove, koja je takođe suspendovana zbog dopinga na vrhuncu svoje karijere. Šarapova je, podsećamo, suspendovana zbog uzimanja leka za koji nije znala da se našao na spisku zabranjenih sredstava Svetske antidoping agencije.

Rusija torpedovana sa svih strana

Udarci na ruski sport su, prema Jankovićevim rečima, očekivani i odvijaće se u talasima, a ruski sportisti su navikli na tako nešto.

„Ruski sport čini jednu četvrtinu uspeha svetskog sporta. To je tako zapisano u istoriji. Ruski sportisti su dali putokaz sportistima sveta kako se radi i kako se osvajaju trofeji na najvećim međunarodnim takmičenja. Rusija im smeta u svakom pogledu. Vidimo u ovom našem političkom metežu na šta je sve spremna američka mašinerija koja se bavi torpedovanjem Rusije sa svih strana“, kaže Janković.
© AFP 2023 / IREK DOROZANSKIGeneralni direktor ruske antidoping agencije Jurij Ganus.
Rusiju torpeduju sa svih strana — pa i preko sporta - Sputnik Srbija
Generalni direktor ruske antidoping agencije Jurij Ganus.

Rasplet će, prema mišljenju našeg sagovornika, teći tako da će ruskim sportistima „na kašičicu“ biti vraćana prava da se takmiče.

„Ruski sport ovo neće poremetiti. Oni će raditi po principima koji su vrhunski i svetski, a rasplet nije neizvestan. Ponavljam, oni će ’na kašičicu‘ davati neke popuste, uvereni da i u sportu vladaju svetom. A nije tako“, kategoričan je Janković.

Zviždači u hladnoratovskom stilu

Na sastanku Izvršnog komiteta VADA, Rusiji je izrečena četvorogodišnja zabrana takmičenja na velikim svetskim takmičenjima, uključujući Olimpijske igre i svetsko prvenstvo u fudbalu.

Potez je došao nakon optužbi da je Rusija navodno manipulisala podacima koje je u januaru moskovska antidoping laboratorija dostavila VADA. Komitet ove agencije za ocenu usaglašenosti saopštio je da Ruska antidoping agencija (RUSADA) nije poslala usaglašene podatke, što je šef RUSADA Jurij Ganus i priznao. On je izjavio da je neko izbrisao ili izmenio hiljade unosa.

Podaci su predati kao deo uslova za povratak RUSADA nakon trogodišnje suspenzije zbog optužbi o državno sponzorisanom dopingu, što Rusija kategorički odbacuje. Istragu da ruska država sponzoriše široko rasprostranjenu doping kampanju 2015. pokrenuo je kanadski advokat Ričard Meklaren. Iako istraga nije dala rezultate, RUSADA je još tada bila suspendovana, a ruskim reprezentativcima bilo je zabranjeno učešće na letnjim i zimskim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Na kraju, 278 sportista iz Rusije imalo je dozvolu za takmičenje, dok je 111 njih ostalo bez nje.

Na zimskim Olimpijskim igrama u Pjongčangu, ruski reprezentativci takmičili su se pod olimpijskom zastavom.

© AFP 2023 / ALEX WONGIzvršni direktor USADA Travis Tajgart.
Rusiju torpeduju sa svih strana — pa i preko sporta - Sputnik Srbija
Izvršni direktor USADA Travis Tajgart.

Istaknute ličnosti Rusije, uključujući i predsednika Vladimira Putina, priznale su da je njihova zemlja napravila greške u svom antidoping programu, pre svega zato što je Grigorij Rodčenko nastavio da vodi moskovsku antidoping laboratoriju uprkos psihijatrijskoj terapiji kojoj je bio podvrgnut.

Rodčenkov je, u hladnoratovskom stilu, prebegao u SAD, gde je dobio status uzbunjivača i zaštićenog svedoka, a nezavisni stručnjaci u Rusiji zaključili su da su bazu podataka moskovske antidoping laboratorije lažirali upravo Rodčenkov i njegovi saradnici tokom najmanje šest meseci, između novembra 2015. i juna 2016.

© AFP 2023 / DANIEL LEAL-OLIVASMarija Lasitskene, svetska prvakinja u skoku u vis.
Rusiju torpeduju sa svih strana — pa i preko sporta - Sputnik Srbija
Marija Lasitskene, svetska prvakinja u skoku u vis.

Za još strože mere od izrečenih založili su se potpredsednica VADA Linda Heleland i šef američke antidoping agencije (USADA) Travis Tajgart. Helelandova tvrdi da izrečena zabrana nije dovoljna i zalaže se za sankcije „koje se ne mogu umanjiti“. Tajgart je pozvao na zabranu da se ruski sportisti takmiče i pod neutralnom zastavom.

Odgovor Tajgartu stigao je od ruske svetske prvakinje u skoku uvis, Marije Lasitskene, koja je šefa USADA podsetila da se američki sport takođe suočava sa skandalima vezanim za doping, dok neke od glavnih američkih liga, kao što je NBA, ne podležu kodeksu VADA.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala