Pet pitanja i pet odgovora u vezi sa najekstremnijom odlukom protiv ruskog sporta

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIRusija Olimpijada
Rusija Olimpijada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska antidoping agencija (VADA) suspendovala je Rusiju iz svih velikih takmičenja na četiri godine. Evo odgovora na nekoliko osnovnih pitanja vezanih za odluku VADA.

Na koliko godina je Rusija suspendovana sa velikih svetskih takmičenja?

Odlukom Svetske antidoping agencije (VADA), Rusija je suspendovana na četiri godine sa velikih svetskih takmičenja, kao što su Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Može li Rusija da učestvuje na međunarodnim takmičenjima?

Može, na onima koja nisu potpisala kodeks VADA. Tako će ruski sportisti moći da učestvuju na svim regionalnim međunarodnim takmičenjima. Odlukom VADA, na primer, nije dovedeno u pitanje domaćinstvo Sankt Peterburga na Evropskom prvenstvu u fudbalu, jer UEFA nije potpisnica VADA kodeksa.

Hoće li ruski sportisti imati pravo da se takmiče na velikim međunarodnim takmičenjima?

Hoće, ali pod neutralnom zastavom. Na primer, ako se ruska fudbalska reprezentacija plasira u završnicu svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru 2022, moraće da nastupi bez zastave i himne svoje zemlje. Ovo razjašnjenje dao je predsednik Komiteta za poštovanje zakona VADA Džonatan Tejlor.

Koliko traju napadi na ruske sportiste zbog dopinga?

Od 2015. ruskim sportistima je zabranjeno učešće na letnjim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ali Međunarodni olimpijski komitet nije sledio ovo uputstvo VADA, već se založio za proveru svakog sportiste pojedinačno. Na kraju je 111 ruskih sportista izbačeno sa Olimpijade. Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu ruski sportisti takmičili su se pod neutralnom zastavom.

Ima li Rusija pravo žalbe na odluku VADA?

Ima, i prema svim najavama — podneće žalbu u roku od 21 dana. Za spor između Rusije i VADA nadležan je Arbitražni sportski sud u Lozani. Žalbu je, pored najuglednijih ruskih sportskih radnika, najavio i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Mislim da ruske organizacije u čiju kompetenciju ulaze ova pitanja treba da ulože žalbu na ovu odluku“, rekao je Medvedev.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala