Otkriven spomenik ruskom arhitekti: Krasnov — karika koja povezuje Srbe i Ruse /video/

© Sputnik / Dejan SimićSpoemenik Nikolaju Krasnovu u Beogradu
Spoemenik Nikolaju Krasnovu u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U parku Mali Tašmajdan u centru Beograda otkriven je spomenik Nikolaju Krasnovu, ruskom arhitekti koji je bio jedan od najvećih neimara Beograda.

Na svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko zahvalio se rukovodstvu Srbije i Gradu Beogradu na realizaciji projekta sećanja na velikog ruskog arhitektu.

On je tom prilikom rekao da je Krasnov značajna karika koja dodatno povezuje srpski i ruski narod u prijateljstvu i bratstvu.

„Nemoguće je zamisliti lik Beograda bez stvaralaštva Nikolaja Krasnova. On je kao i mnogi drugi koji su ovde došli dao svoju veštinu, umeće i svoje stvaralaštvo“, podsetio je ruski ambasador.

Krasnov je, prema njegovim rečima, bio veliki čovek, jer samo takav čovek ima snagu da posle najtežih zbivanja u svojoj zemlji sačuva stvaralački duh i ljubav prema prijateljskom narodu, ali u drugoj zemlji.

Pomoćnik gradonačelnika Andrija Mladenović rekao je da su za danas planirana tri događaja koja su posvećena Nikolaju Krasnovu.

„Prvi događaj je bio u Starom dvoru i upravo smo zbog vremenskih prilika koje su najavljene, hteli na adekvatan način, jednim scenskim prikazom da se ovaj dan posveti Nikolaju Krasnovu i da na jubilej koji imamo, 80 godina od njegove smrti, zaokružimo jedan proces koji smo započeli 2015. godine. Nikolaj Krasnov danas ima svoju ulicu u glavnom gradu, ima svoju ploču i evo, sa ovim spomenikom smo zaokružili zaista nešto što je vraćanje duga jednom velikom čoveku, velikom arhitekti i velikom umetniku. Hvala mu na svemu onom što je učinio za naš grad, hvala svima onima koji su kao i on došli u Beograd nakon Oktobarske revolucije, svim onim Rusima koji su dali veliki doprinos da danas naš grad izgleda mnogo lepše i bolje“, rekao je Mladenović i istakao da je prošlo sto godina od dolaska ruskih migranata u naš glavni grad.

© Sputnik / Dejan SimićSpomenik Nikolaju Krasnovu u centru Beograda
Otkriven spomenik ruskom arhitekti: Krasnov — karika koja povezuje Srbe i Ruse /video/ - Sputnik Srbija
Spomenik Nikolaju Krasnovu u centru Beograda

„To je isto tako jedan veliki jubilej i ovo otkrivanje spomenika je posvećeno svima njima i predstavlja jedan simboličan osvrt na sve ono što su oni uradili za našu zemlju i za naš narod“, naveo je Mladenović.

Nikolaj Krasnov je bio arhitekta koji je projektovao sve najvažnije administrativne zgrade u Beogradu — zgradu tadašnjeg Ministarstva finansija, odnosno današnju zgradu Vlade Srbije i zgradu tadašnjeg Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda, odnosno zgradu današnjeg Ministarstva inostranih poslova.

© Sputnik / Sandra ČerinSpomenik Nikolaju Krasnovu
Otkriven spomenik ruskom arhitekti: Krasnov — karika koja povezuje Srbe i Ruse /video/ - Sputnik Srbija
Spomenik Nikolaju Krasnovu

Krasnov je projektovao i zgradu Arhiva Srbije, koja je prva namenski građena zgrada za arhiv na Balkanu. Jedan od najvećih projektnih i graditeljskih poduhvata Nikolaja Krasnova bila je izgradnja mosta kralja Aleksandra Prvog.

Krasnov se bavio unutrašnjom dekoracijom Narodne skupštine, a uredio je i park ispred parlamenta. Uredio je i Dvor na Dedinju i Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala