Ministri odbrane Rusije i Turske razgovarali o Siriji

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila vojne policije Rusije patroliraju na severoistoku Sirije
Oklopna vozila vojne policije Rusije patroliraju na severoistoku Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri odbrane Rusije i Turske Sergej Šojgu i Hulusi Akar razgovarali su telefonom o situaciji na severu Sirije, konkretno u Idlibu, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

„Ministar odbrane Turske Hulusi Akar razgovarao je telefonom sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Tokom razgovora, ministri su razmenili mišljenje o pitanjima bezbednosti u Idlibu i drugim regionima, naročito o situaciji u oblasti operacije ’Izvor mira‘ u okviru sporazuma iz Sočija“, navodi se u saopštenju.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, 22. oktobra su potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. na sirijsku stranu sirijsko-turske granice izvan zone turske operacije „Izvor mira“ uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe koje će pomagati kurdskim odredima da se povuku na 30 kilometara od sirijsko-turske granice. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da je povlačenje Kurda završeno pre roka. Nakon toga počele su zajedničke rusko-turske patrole ove oblasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala