EU priprema evropski globalni režim sankcija, po uzoru na američki

© AP Photo / Manuel Balce CenetaŽozep Borel
Žozep Borel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šefovi diplomatija Evropske unije na sastanku u Briselu zatražili su danas od Evropske službe za spoljne poslove da počne sa pripremom evropskog globalnog režima sankcija.

Ovaj režim bi se primenjivao u slučajevima ozbiljnog kršenja ljudskih prava u svetu i bio bi ekvivalent američkom Zakonu Magnitskog, navode u Savetu EU.

„To će biti konkretan korak u potvrđivanju vodeće uloge EU u oblasti ljudskih prava“, kaže šef diplomatije EU Đozep Borelj.

Borelj je nakon svog prvog predsedavanja Savetu EU izjavio da su ljudska prava prioritet kako za Evropljane tako i za narednih pet godina njegovog mandata na čelu diplomatije EU. On je najvio da će Evropska služba za spoljne poslove početkom sledeće godine predstaviti i Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji do 2024. godine.

Zakon Magnitskog usvojen 2016. godine dozvoljava vlastima SAD da, na globalnom nivou, sankcionišu sve one za koje smatraju da krše ljudska prava, uključujući i zamrazavanje sredstava i zabranu ulaska u SAD, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala