U Srbiji se teško diše, kako se izboriti sa zagađenjem

© Tanjug / Jaroslav PapNebo iznad Novog Sada
Nebo iznad Novog Sada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beograd je juče ponovo bio jedan od najzagađenijih gradova, a veoma se teško disalo u Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu, Valjevu, Boru. S prvom kišom je i kvalitet vazduha postajao bolji. Kako se izboriti sa zagađenjem?

Stručnjaci kažu da nije povećana emisija zagađujućih čestica, već su atmosferske prilike doprinele da aerozagađenje bude visoko. Prema podacima sajta „Er vižual“, slična situacija je i danas.

Dopisnik Radio-televizije Srbije javlja da je još jedan dan u Valjevu osvanuo s alarmantnim podacima o zagađenju vazduha. Valjevo je jako zagađen grad.

Poslednji podaci govore da je koncentracija PM-10 čestica 107 mikrograma po metru kubnom. U poslednja dva-tri dana podaci su još drastičniji.

PM-10 čestice su među najopasnijim zagađivačima. Proizvod su loših energenata, kao što je lignit. U Valjevu je 10.000 domaćinstava izvan sistema gradske toplane, prenosi javni servis.

Veliki zagađivač vazduha je i „Krušik“, koji dnevno troši do 70 tona lignita. Ta fabrika je pripremila elaborat za grejanje na komprimovani gas, potrebno je 2,7 miliona evra. Čeka se odgovor nadležnog ministarstva.

Gradska vlast je pre nekoliko dana pripremila mere sa smanjenje aerozagađenja. Biće određene subvencije za građane koji žele da se greju ekološkim energentima. Odobriće se jeftiniji priključci na gradsku toplanu.

Planira se i izmeštanje saobraćaja iz centra grada.

U poslednjih godinu dana, toplana je sa mazuta prešla na komprimovani gas. Na nju se priključila gradska bolnica i jedna gradska škola se više ne greje na mazut.

Mere opreza

Reporter RTS-a sa ulica Beograda javlja da je u gradu neprijatan osećaj zbog velike vlažnosti vazduha i da je vidljivost smanjena. Prema poslednjim podacima, najveće zagađenje vazduha je u Starom gradu i na Novom Beogradu.

Najugroženije su trudnice, starije osobe i deca. Osobe sa srčanim i respiratornim problemima trebalo bi da borave u zatvorenom prostoru.

Kada je vazduh jako zagađen, treba poštovati preporuke stručnjaka.

Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega 3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala