Ruske mobilne aplikacije pretnja za američku nacionalnu bezbednost

© AP Photo / Jenny KaneAplikacija „Fejsap“
Aplikacija „Fejsap“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Federalni istražni biro (FBI) smatra da bi svaku aplikaciju napravljenu u Rusiji trebalo smatrati pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Na taj način je američka bezbednosna agencija odgovorila na predlog demokratskog senatora Čaka Šumera da aplikaciju „Fejsap“, proizvod ruske firme „Vajerles lab“, treba uvrstiti na spisak pretnji, objašnjavajući svoj stav tvrdnjama da ruska obaveštajna služba FSB ima mogućnosti da kontroliše sve vrste komunikacija i usluga na ruskoj mreži bez učešća provajdera.

Pretnja za bezbednost ili slobodna konkurencija

U Moskvi ističu da ovakve provokacije predstavljaju borbu protiv slobodne konkurencije, a politički analitičar Pavel Šipilin ne isključuje mogućnost da ruske aplikacije budu zabranjene na američkom tržištu.

„Amerikanci koriste totalitarne metode u borbi protiv konkurencije. Više ne možemo govoriti o kapitalizmu i slobodnoj trgovini kada se SAD i veliki broj zapadnih zemalja polako transformišu u totalitarne zemlje. Amerikanci gube poziciju hegemona i na svaki način pokušavaju da zaustave taj proces. Posle priče sa Snoudenom, sve sumnje američkih obaveštajnih službi prema Rusiji, Kini, Indiji i evropskim zemljama su irelevantne. SAD kontrolišu ceo svet i nemaju nikakvog prava da bilo koga optužuju “, rekao je Šipilin.

Bivši viši oficir FSB-a Dimitrij Jefimov smatra apsurdnom optužbu da mala ruska IT firma svojim proizvodom ugrožava nacionalnu bezbednost SAD.

IT korporacije u SAD pod kontrolom američke „agencije bez imena“

„Još od masovnog širenja i korišćenja ruskog antivirusa ’Kasperski‘, Moskvu optužuju da ona u ’domaće‘ programe infiltrira različite vrste drugih programa kao što je na primer ’bekdor‘, koje koristi za špijunažu. Takvu praksu su zapravo pokrenuli saradnici američke Državne bezbednosne agencije, koja se još naziva i ’agencija bez imena‘. Saradnja te obaveštajne agencije sa američkim korporacijama, kao što je na primer ’Gugl‘, znatno je dublja i jača nego saradnja ’Laboratorije Kasperski‘ i ruskih državnih organa. Rusija se nikada ne meša u aktivnosti kompanije ’Kasperski‘, a američka Državna bezbednosna agencija koristi mogućnosti ’Gugla‘ za prikupljanje podataka, uz saglasnost korisnika ili bez nje“, rekao je Jefimov.

Predizborne kombinacije

Ekspert smatra da je demokratama potreban bilo kakav razlog kako bi vratili Rusiju na dnevni red unutrašnjih političkih borbi, a sve u kontekstu predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Aplikacija za mobilne telefone „Fejsap“ može transformisati lice, učiniti ga nasmejanim, starim, mladim. Napravljena je u januaru 2017. godine za telefone koji koriste operativni sistem kompanije „Epl“, a u februaru iste godine za telefone sa operativnim sistemom „Androidom“. Dve godine nakon lansiranja, ta aplikacija je ušla u top deset najpopularnijih aplikacija, preuzeta je više od 73 miliona puta, a za samo deset dana na vrhuncu potražnje zaradila je više od milion dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala