Kako je formiran savez Rusije i Belorusije

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Belorusije
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pre tačno 20 godina predsednici Rusije i Belorusije Boris Jeljcin i Aleksandar Lukašenko potpisali su Sporazum o formiranju Savezne Države (Rusije i Belorusije). Kako je sve počelo i dokle se stiglo u integracionom procesu dve države?

Belorusko-rusko bratstvo rađalo se u teškim godinama, kada su nakon raspada SSSR-a nove države nastale na postsovjetskom prostoru izmenile svoje geopolitičke i strateške prioritete. Početak integracija velikih razmera Belorusije i Rusije predstavlja potpisivanje istorijskog dokumenta — Sporazuma o formiranju Zajednice Belorusije i Rusije 2. aprila 1996. godine, čime je postavljen kamen temeljac za početak jedinstvenog integracionog projekta — Savezne Države.   

Godinu dana kasnije, 2. aprila 1997. godine. Belorusija i Rusija su potpisale Sporazum o Savezu Belorusije i Rusije. Glavni cilj stvaranja Saveza bila je želja da se poveća standard građana, ojačaju bratski odnosi, prijateljstvo i saradnja između Belorusije i Rusije u političkoj, ekonomskoj, socijalnoj oblasti i drugim sferama delatnosti, osigura stabilan socijalno-ekonomski razvoj država na bazi objedinjavanja njihovih materijalnih i intelektualnih potencijala. Od tada se 2. april obeležava kao Dan jedinstva naroda Belorusije i Rusije. 

Ustav Saveza Belorusije i Rusije potpisan je 23. maja 1997. godine. U skladu s njim, formirani su Viši savet i Izvršni komitet Saveza Belorusije i Rusije. Parlamentarna skupština Zajednice je transformisana u Parlamentarnu skupštinu Saveza Belorusije i Rusije.

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Boris Jeljcin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posle potpisivanja Sporazuma o Saveznu država Rusije i Belorusije
Kako je formiran savez Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Boris Jeljcin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posle potpisivanja Sporazuma o Saveznu država Rusije i Belorusije

Godine 1997. i 1998. formirani su izvršni organi Saveza, napravljen je zajednički budžet, realizovani su prvi saveznički programi. Formirani su Pogranični i Carinski komitet i Komitet za pitanja bezbednosti. Naredni važan korak u razvoju odnosa između dve države dogodio se 25. decembra 1998. godine kada su potpisani Deklaracija o daljoj integraciji Belorusije i Rusije, Sporazum o ravnopravnosti građana i Sporazum o stvaranju ravnopravnih uslova za privredu. U tim dokumentima predsednici dve države su izrazili čvrstu odlučnost da se Rusija i Belorusija u fazama kreću ka dobrovoljnom ujedinjenju u Saveznu Državu, uz očuvanje nacionalnog suvereniteta država-članica saveza. Istovremeno su bili određeni glavni pravci integracionog rada u ekonomskoj i socijalnoj oblasti.

Na današnji dan 1999. godine Rusija i Belorusija su potpisale Sporazum o formiranju Savezne Države. Dokument je stupio na snagu 26. januara 2000. godine. On osigurava ravnopravan status privrednika dve države.

© Sputnik / Sergeй GuneevPredsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na sastanku u Sočiju
Kako je formiran savez Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija
Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na sastanku u Sočiju

Od tada, pa do danas nadogradnja Savezne Države nije prestajala. Formirana je solidna sporazumno-pravna baza. Stvoreni su svi uslovi za osiguranje ravnopravnosti građana, vođenje zajedničke odbrambene politike i usaglašene spoljne politike, realizaciju velikih ekonomskih i naučno-tehničkih procesa. Između dve države ne postoje vize i migraciona dokumenta, nisu potrebna odobrenja za rad u drugoj državi. Danas su praktično rešena pitanja ravnopravnosti građana dve države u oblastima kao što su obrazovanje, kupovina nekretnina i pravo na zaposlenje.

Savezna Država Rusije i Belorusije umnogome je postala orijentir za integracione procese na postsovjetskom procesu. Brojni rusko-beloruski sporazumi su iskorišćeni prilikom formiranja Carinskog saveza Rusije, Belorusije i Kazahstana, a zatim i Evroazijskog ekonomskog saveza.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala